Türkiye'de klasik gitar eğitiminde kullanılan başlangıç metotlarından bazılarının öğretme-öğrenme süreçleri açısından karşılaştırılması
Comparison of some of the beginer's methods in classical guitar education in terms of teaching and learning processes in Turkey
- Tez No: 188040
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SADIK YÖNDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Gitar, Gitar Eğitimi, Başlangıç Metotları, Guitar, Guitar Education, Beginner?s Methods
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZETTÜRKİYE'DE KLASİK GİTAR EĞİTİMİNDE KULLANILAN BAŞLANGIÇMETOTLARINDAN BAZILARININ ÖĞRETME ÖĞRENME SÜREÇLERİAÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASIALİ ERİMYüksek Lisans TeziMüzik Eğitimi BölümüTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Sadık YÖNDEMHaziran 2005, X + 62 SayfaBu araştırma, Türkiyede klasik gitar eğitiminde kullanılan başlangıçmetotlarından bazılarının öğretme-öğrenme süreçleri kapsamında karşılaştırılarak,elde edilecek sonuçlar ışığında, gitar öğretiminde oluşturulacak başlangıç metotlarıiçin yeni yaklaşımlar ve denemelere katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.Araştırmada örneklem olarak, Türkiyede klasik gitar eğitiminde kullanılanbaşlangıç metotlarından ikisi yerli ikisi yabancı olmak üzere dört metot seçilmiştir.Bu metotlar karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. İncelemede ulaşılan sonuşlar frekansve yüzde tablolarıyla ifade edilmiştir.Araştırma sonucunda, metotlardaki ön bilgilerin (temel müzik ve çalgıbilgileri) oranları ve içeriklerinde farklılıklar olduğu, başlangıç için kullanılan teorikve teknik ögeler arasında farklar bulunduğu, metotlarda kullanılan , alıştırma, etüt veparça sayılarında farklılıklar olduğu tespit edilmiş ve bu sonuçlarla ilgili çeşitliöneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCOMPARISON OF SOME OF THE BEGINER?S METHODS IN CLASSICALGUITAR EDUCATION IN TERMS OF TEACHING ANDLEARNING PROCESSES IN TURKEYALİ ERİMMaster ThesisDepartment Of Musical EducationSupervisor: Asst. Prof. Dr. Sadık YöndemJune 2005, X + 62 pagesThis research is prepared in order make a contribution to the newapproaches and experiments in the light of the obtained results of the comparison ofsome of the beginner?s methods in terms of teaching and learning that are used inclassic guitar education in Turkey.Four methods that are used in classical guitar education in Turkey, with twoof them being native, the other two foreign, have been chosen as examples. Thesemethods have been studied comparatively. The obtained results have been analysedin terms of frequencies and percentage charts.As a result of the study it has been detected that there were discrepancies interms of the content of the preliminary information on the basics music andinstruments of the methods, differences between theoretical and technical elementsthat are designed for the beginners, and also between exercises, preliminary studies,and the number of musical charts, and various suggestions have been made in respectto these results.