Otel işletmelerinde liderlik ve yöneticilerin liderlik yönelimleri: İstanbul'daki beş yıldızlı otel işletmelerinde bir araştırma
Leadership in hotel management and leadership orientations of managers: An investigation in 5-star hotels in İstanbul
  1. Tez No: 188043
  2. Yazar: ERKAN TAŞKIRAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ORHAN AKOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Otel şletmeleri, Otel Yöneticisi, Liderlik, stanbul, Hotel Management, Hotel Managers, Leadership, stanbul
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
OTEL ŞLETMELER NDE L DERL K VE YÖNET C LER N L DERL KYÖNEL MLER : STANBUL'DAK BEŞ YILDIZLI OTELŞLETMELER NDE B R ARAŞTIRMAErkan TAŞKIRANYüksek Lisans TeziTurizm ve Otel şletmeciliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.Orhan AKOVATemmuz, 2005, 170 SayfaÖZETBu araştırmanın amacı; turizm alt sektörü içerisinde önemli bir yeri olan otelişletmelerinde, üst düzey yönetici olarak görev yapan kişilerin ?insana yönelik? ve?göreve yönelik? boyutlarda liderlik yönelimlerini araştırmaktır. Ayrıca, otelişletmeleri yöneticilerinin ?insana yönelik? ve ?göreve yönelik? liderlikyönelimlerinin, demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığıincelenmiştir. stanbul'da faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerinin üst düzeyyöneticileri araştırmanın ana kütlesi olarak saptanmıştır. Çalışmada veri toplamaaracı olarak anket tekniğinin kullanılmasına karar verilmiştir. Araştırmaya katılanotel işletmelerindeki insan kaynakları veya önbüro müdürü vasıtasıyla 213 ankethedef kitleye dağıtılmıştır. Bunlardan 164 tanesi geri dönmüş ve böylece geri dönüşoranı %76,9 olarak gerçekleşmiştir. Elde edilen veriler, betimleyici istatistikler,cronbach's alpha, bağımsız örneklemler için t-testi, one-way Anova ve Kruskal-Wallis H testi kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda, otel işletmeleri yöneticilerinin göreve yönelikboyuttaki yönelimlerinin insana yönelik boyuttaki yönelimlerinden daha yüksekolduğu tespit edilmiştir. nsana yönelik boyutta hemen hemen düşük seviyede biryönelime sahipken, göreve yönelik boyutta yüksek seviyeye yakın bir yönelimgöstermişlerdir. Ayrıca, otel işletmeleri yöneticilerinin demografik özellikleri(?yöneticiliğe ilk şu andaki kurumunda başlama? dışında tüm demografik özellikleri)ile insana ve göreve yönelik liderlik yönelimlerinde anlamlı farklılıklar olduğu ortayaçıkmıştır.
Özet (Çeviri)
LEADERSHIP IN HOTEL MANAGEMENT AND LEADERSHIPORIENTATIONS OF MANAGERS: AN INVESTIGATION IN 5-STARHOTELS IN ISTANBULErkan TAŞKIRANM. Sc., Enstitute of Social SciencesDepartment of Tourism and Hotel ManagementAdviser: Asst.Prof.Orhan AKOVAJuly, 2005, 170 PagesABSTRACTThe main purpose of this research is to search for ?task orientation? and?people orientation? leadership dimensions of the individuals who work as managersin the upper positions in hotel management. It also has been analyzed whether ?taskorientation? or ?people orientation? leadership dimensions differ due to thedemographical characteristics of the hotel managers. The universe of the research hasbeen determined as the managers in the upper positions who have been working forfive star hotels in stanbul. It has been decided to be used a questionnaire as thetechnique of data collection. 213 questionnaire were dispensed to the target massthrough the human resource or front-office manager of each participating hotel. As164 questionnaire has been returned, the response rate was realised at %76,9. Thedata collected has been analyzed using descriptive statistics, cronbach?s alpha,independent samples t-test, one-way Anova and Kruskal-Wallis H test.As a result of the research, it has been established that hotel managers? taskorientation leadership dimension were higher than people orientation leadershipdimension. They showed that they had tendency to almost low level at peopleorientation leadership dimension and that they were close to almost high level at taskorientation leadership dimension. Also, it has been exposed that there weresignificiant differences between respondents? demographical characteristics (in alldemographical characteristics except ?start to work as manager first at the currentestablishment?) and their task orientation and people orientation leadershipdimensions.