(Kastamonu ilinde bir inceleme) pansiyonlu ilköğretim okulu öğrencileri üzerinde kelime serveti araştırması
(A research in the Kastamonu city) a study on the vocabulary knowledge of the students of pension elementary schools
- Tez No: 188050
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HİDAYET ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ana dili Öğretimi, Kelime Öğretimi, Çocuk Kavramı, Çocuk Edebiyatı, Turkish Teaching, Child Literature, Vocabolary Acquisition
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
ÖZET(KASTAMONU L NDE B R NCELEME)PANS YONLU LKÖĞRET M OKULU ÖĞRENC LER ÜZER NDE KEL MESERVET ARAŞTIRMASIOğuz CESURYüksek Lisans TeziTürkçe Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Hidayet ÖZCANAğustos 2005, 194 SayfaÇalışmamız,“Giriş”dışında yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde;kavramsal çerçeve, problemin durumu, problem cümlesi, alt problemler, araştırmanın önemi,sınırlılıklar, evren ve örneklem, varsayımlar, tanımlar ve konu alanı ile ilgili araştırmalar yeralmaktadır.kinci Bölümde, çocuk kavramı, çocuğun gelişim özellikleri, dil öğretimi, ana diliöğretimindeki başarısızlığın sebepleri, halk edebiyatı ürünlerinin çocuğun dil eğitimine katkısıyer almaktadır.Üçüncü Bölümde, kelime hazinesinin ve cümle kurmanın önemi belirtilerek, kelimeöğretiminde ve cümle öğretiminde uygulanması gereken yöntem ve tekniklere yer verilmiştirDördüncü Bölümde, çocuk edebiyatının önemi, çocuk edebiyatının ve okumanınkelime hazinesine etkisi belirtilmiştir.Beşinci Bölümde, çalışma yaptığımız sınıfların kompozisyon çalışmasındakullandıkları kelimeler liste halinde verilmiştir.Altıncı Bölümde, bulgular sınıflara göre ayrı ayrı belirtilmiştir.Yedinci Bölümde, kelime öğretimindeki yetersizlikler ve eksiklikler tespit edilerek,konu alanı ile ilgili çalışmalara kaynaklık etmesi amacıyla önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT(A RESEARCH IN THE KASTAMONU CITY.)A STUDY ON THE VOCABULARY KNOWLEDGE OF THE STUDETS OFPENS ON ELEMENTARY SCHOOLSOğuz CESURMaster?s ThesisTurkish Education DepartmentThesis Adrisor: Hidayet ÖZCANAugust, 2005, 194 Pages?(A research in the kastamonu city.)A study on the wocabulary knowledge of the studets of pension elementary schoolsIn Part I, conceptual framework, the situation, the problem statement, relatedproblems, importance, limitotions identification and review of literature were taken intoconsideration.In Part II, tektbooks were studied in terms of their physical properties and in relationto grammar content given to grammatical parts, and the sequence of the teaching ofgrammatical points were examined and assessed.In Part III, the gramer content in Turkish textbooks and the insufficienciess anddeficits were identified and suggestions were given in order to guide the related research as aresource.In Part IV At the conclusion of the study, it?s been identified that the grammar pointsin Turkish textbooks haven?t been prepared to develop the aims and behoviour relevant toTurkish lessons.In Part V Additionally the grammar points in textbooks haven?t been preparedaccording to the goals of the lesson.In Part VI because of reasons such as the lack in the use of scientific techniques andmethods, the lack of sufficient time allocated toIn Part VII It can be said that the goals in the teaching of grammar haven?t beenachieved because of reasons such as the lack in the use of scientific techniques and methods,the lack of sufficient and, the levels, needs and the interests of the students. For these reasons,this research finds them.