Bağımsız idari otoriteler
Independent administrative authorities
- Tez No: 188049
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖNÜL ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız dari Otorite, Regülasyon, Independent Administrative Authorities, regulation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZETBAĞIMSIZ DAR OTOR TELERZülfü BEYD LYüksek Lisans TeziKamu Yönetimi Anabilim DalıTez Danışmanı : Doç. Dr. Gönül ÜLKERŞubat 2006, 165 +xiii sayfaBu çalışmanın amacı, üst kurullar olarak bilinen Bağımsız dari Otoritelerhakkında bilgi vermektir.Çeşitli kaynakların taranması sonucu elde edilen veriler ışığında, kurumlarıntanımı, ortaya çıkışı, özellikleri, görev ve yetkileri, Amerika Birleşik Devletleri veAvrupa Birliği ülkelerindeki kurumların özellikleri, Türk dare teşkilatındakikurumlar ve bunların görevleri, yapıları, gelirleri, anayasal konumları, idari, mali veyargısal denetimleri konularında bilgi verilmiş ve çalışmanın sonucunda elde edilenveriler maddeler halinde sıralanarak öneriler ortaya konmuştur.Araştırmamıza konu olan Bağımsız dari Otoritelerin yalnızca ülkemizeözgü olmadığı, bütün dünyada örneklerinin olduğu görülmüştür. Aynı zamandaAvrupa Birliği üyelik sürecinde olan Türkiye için, bu kurumların üyeliğingerektirdiği bir zorunluluk olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINDEPENDENT ADMINISTRATIVE AUTHORITIESZülfü BEYD LM.A. ThesisThe Departmend of Public AdministrationSupervisor : Doç. Dr. Gönül ÜLKERFebruary 2006, Page 165 + xiiiThe aim of this study is to give information about IndependentAdministrative Authorities also known as higher boards.Within the framework of the data being scanned from the varioussources the information was presented upon the definitions of the boards, theirrising, specifications, duties and authorizations, the specifications of the boardsin both USA and EU countries, the organizations at the Turkish administrativeorganizations and their duties, structures, incomes, constitutional situations andthe very data gained at the end of this study are presented and the suggestions areproposed.It is observed that the Independent Administrative Authorities are notonly observed in our country but also all over the world. Besides the presence ofthese organizations are seen as a ?must? for Turkey who is on the road for EU.