İlköğretim okullarında okutulan Türkçe ders kitaplarındaki dil bilgisi konuları üzerine bir araştırma
A Study on the grammar points in Turkish textbooks used in primary schools
  1. Tez No: 188061
  2. Yazar: KAMİL DALOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHAMMET SANİ ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Dil Bilgisi Öğretimi, Ders kitabı, Turkish Teaching, Grammar Teaching, Textbook
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZETLKÖĞRET M OKULLARINDA OKUTULAN TÜRKÇE DERS K TAPLARINDAKD L B LG S KONULARI ÜZER NE B R ARAŞTIRMAKamil DALOĞLUYüksek Lisans TeziTürkçe Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Muhammet Sani ADIGÜZELMayıs 2005, 128 SayfaGünümüzde, Türkçe öğretimi içinde dil bilgisi konu alanına yeterince önemverilmediği ve konu alanı ile ilgili hedef ve davranışlara ulaşılamadığı herkes tarafındanbilinmektedir. lmi teknik ve metotların kullanılmayışı, öğretmen yetiştiren kurumlarınprogramlarında dil bilgisi konularına yeterince yer verilmemesi ve öğretmen yetersizliği gibisebeplerden dolayı dil bilgisi öğretiminin amaçlarına ulaşılamadığı söylenilebilir. Derskitaplarındaki dil bilgisi konularının dersin hedeflerine, öğrencilerin seviyelerine,ihtiyaçlarına ve ilgilerine uygun olarak hazırlanamaması da dil bilgisi öğretiminin amaç vehedeflerine ulaşılamamasına neden olmaktadır. Bu yüzden, bu araştırmada ilköğretimokullarında okutulan Türkçe ders kitaplarının dil bilgisi konuları bakımından incelenmesindeve değerlendirilmesinde yarar görülmüştür.Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okullarında okutulan Türkçe ders kitaplarının fizikûözellikleri ile dil bilgisi konularındaki eksikliklerini ve farklılıklarını tespit ederek, konu alanıile ilgi gerekli düzenlemeler için önerilerde bulunmaktır.? lköğretim Okullarında Okutulan Türkçe Ders Kitaplarındaki Dil Bilgisi KonularıÜzerine Bir Araştırma? isimli çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde; kavramsal çerçeve, problemin durumu, problem cümlesi, altproblemler, önem, sınırlılık, tanım ve konu alanı ile ilgili araştırmalar yer almaktadır.kinci bölümde, ders kitapları fizikû yapı ve bölümleri ile dil bilgisi konularıbakımından incelenmiştir. Bu doğrultuda ders kitaplarındaki dil bilgisi konuları; terimler,örnekler, sorular, sınıflandırmalar, bilgi hataları, yaklaşım farklılıkları, dil bilgisi bölümlerineverilen ağırlıklar ve dil bilgisi konularının işleniş sırası bakımından incelenmiş vedeğerlendirilmiştir.Üçüncü bölümde, Türkçe ders kitaplarındaki dil bilgisi konularındaki yetersizliklerve eksiklikler tespit edilerek, konu alanı ile ilgili çalışmalara kaynaklık etmesi amacıylaönerilere yer verilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda ise, ders kitaplarındaki dil bilgisikonularının Türkçe dersinin hedef ve davranışlarını gerçekleştirmeye yönelik hazırlanmadığıtespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA STUDY ON THE GRAMMAR POINTS IN TURKISH TEXTBOOKS USED INPRIMARY SCHOOLSKamil DALOĞLUMaster?s ThesisTurkish Education DepartmentThesis Advisor: Muhammet Sani ADIGÜZELMay, 2005, 128 PagesIt has been known by everybody that, today, in Turkish teaching sufficientattention is not paid to the field of grammar and, the goals and behaviour related to the fieldcannot be achieved. It can be said that the goals in the teaching of grammar have not beenachieved because of reasons such as the lack in the use of scientific techniques and methods,the lack of sufficient time allocated to grammar content in teacher training institutions, andthe lack of sufficient number of teachers. Additionally the grammar points in textbooks havenot been prepared according to the goals of the lesson and, the levels, needs and the interestsof the students. For these reasons, this research finds it useful to review Turkish textbooksused in primary schools in terms of grammar content and to assesss them.The goal of this study is to identify the physical properties of Turkish textbooks andpoint out the deficits and the differences in them, and finally to give suggestions to wordsmaking necessary improvements related to the field.?A Study On Grammar Points In Turkish Textbooks Used In Primary Schools? iscomprised of 3 parts.In Part I, conceptual framework, the situation, the problem statement, relatedproblems, importance, limitations identification and review of literature were taken intoconsideration.In Part II, textbooks were studied in terms of their physical properties and in relationto grammar content. The grammar subjects in textbooks, words, examples, questions,classifications, errors in knowledge, the differences in approach, the importance given togrammatical parts, and the sequence of the teaching of grammatical points were examined andassessed.In Part III, the grammar content in Turkish textbooks and the insufficiencies anddeficits were identified and suggestions were given in order to guide the related research as aresource. At the conclusion of the study, it has been identified that the grammar points inTurkish textbooks have not been prepared to develop the aims and behoviour relevant toTurkish lessons.