İlköğretim okulu müzik derslerinde çoklu zeka kuramı'na dayalı öğretimin 6. sınıf öğrencilerinin başarısına ve öğrendikleri bilgilerin kalıcılığına etkisi
At Primary school music lessons the effect of the teaching based on multiple intelligence theory to the success of the students at 6th grades and to the permanence of the information they learnt
- Tez No: 188070
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZNUR ÖZTOSUN ÇAYDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, Çoklu Zeka Kuramı'na Dayalı Öğretim, Geleneksel Öğretim, Müzik Eğitimi, Multiple Intelligence Theory, Teaching Based on Multiple IntelligenceTheory, Traditional Teaching, Music Education
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZETLKÖĞRET M OKULU MÜZ K DERSLER NDE ÇOKLU ZEKAKURAMI'NA DAYALI ÖĞRET M N 6. SINIF ÖĞRENC LER N NBAŞARISINA VE ÖĞREND KLER B LG LER N KALICILIĞINA ETK SEzgi KILIÇ (DEM RKAYA)Yüksek Lisans TeziMüzik Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Öznur ÖZTOSUN ÇAYDEREOcak 2006, 111 + xiv sayfaBu araştırma, lköğretim okulu müzik derslerinde Çoklu Zeka Kuramı'nadayalı öğretimin öğrenci başarısında ve öğrenilen bilgilerin kalıcılığında daha etkiliolup olmadığını ortaya çıkarmak amacı ile yapılmıştır. Bu amaçla 2004-2005 öğretimyılı II. Döneminde, Bolu li Merkez lköğretim Okullarından Gazipaşa lköğretimOkulundan deney grubu (6-D sınıfı-35 öğrenci) ve kontrol grubu (6-C sınıfı-35öğrenci) seçilerek toplam 70 öğrenciye uygulanmıştır. Random yoluyla belirlenendeney ve kontrol grubunda; öğrencilerin cinsiyetlerine, sayılarına ve Çoklu ZekaAnketinin sonuçlarına göre denklik sağlanmıştır. Araştırmada, ?Müzikte Hız -Gürlük ve Anlatım? ünitesi, deney grubunda Çoklu Zeka Kuramı'na dayalı öğretimile işlenirken, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim ile işlenmiştir.Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanantoplam 28 sorudan oluşan test, öğretimin başında, öğretimin sonunda ve öğretimden21 gün sonra (kalıcılığı ölçmek için) uygulanmıştır. Gözlemciler tarafındanöğrencilerde gözlenmesi beklenen davranışlar öğretimin başında, öğretimin sonundave öğretimden 21 gün sonra her öğrenci bazında değerlendirilip veri toplama aracıolarak kullanılmıştır. Veriler; gruplara ilişkin betimsel istatistikler, puan ortalamalarıarasında ikili karşılaştırmada ?t? testi ve denek sayısı 30'un altına düştüğünde iseMann-Whitney Uyum testi kullanılarak çözümlenmiştir.Araştırmanın sonucunda, Müzik derslerinde Çoklu Zeka Kuramı'na dayalıöğretimin uygulandığı grubun geleneksel öğretimin yapıldığı gruba oranla başarılı veöğrenilen bilgilerin kalıcılığına daha etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAT PRIMARY SCHOOL MUSIC LESSONS THE EFFECT OF THETEACHING BASED ON MULTIPLE INTELLIGENCE THEORY TO THESUCCESS OF THE STUDENTS AT 6TH GRADES AND TO THEPERMANENCE OF THE INFORMATION THEY LEARNTEzgi KILIÇ (DEM RKAYA)Master ThesisMusical EducationThesis Advisor: Yard. Doç. Dr. Öznur ÖZTOSUN ÇAYDEREJanuary 2006, 111 + xiv pagesThis research has been made to determine whether teaching based onMultiple Intelligence Theory at Primary School music lessons is more effective atstudent success and at the permanence of the information learnt. For this reason, at2004-2005 teaching year second term, from Bolu Province Central Primary Schoolsfrom Gazipaşa Primary School, experiment group (class 6-D-35 students) andcontrol group (class 6-C-35 students) have been chosen and applied to 70 students.At the control and experiment group; according to students? genders, numbers andresults of the Multiple Intelligence Questionnaire a balance has been obtained. At theresearch, in experiment group while the Unit `Speed-Resonance and Expression atmusic? studied with the teaching based on Multiple Intelligence Theory, in controlgroup it has been studied with Traditional Teaching.At the research as a means of data collection, test formed totally 28 questionsprepared by the researcher has been applied at the beginning of teaching, at the endof teaching and 21 days later (to measure permanence). Behaviors supposed to beobserved on the students by the observers at the beginning of teaching, at the end ofteaching and 21 days after teaching each student assessed and used as a datacollection means. Data; analyzed by using descriptional statistics related to thegroups, among point averages at the bilateral comparison test `t? and when thenumber of the subjects decreased Mann-Whitney Harmony test.At the end of this research, in music lessons the group, applied teaching basedon Multiple Intelligence Theory is more successful in comparison with the groupapplied Traditional teaching and is more effective to the permanence of theinformation learnt has been determined.