The Role of universities in local economic development: The case of İzmir University of Economics
Üniversitelerin yerel ekonomi üzerindeki etkileri: İzmir Ekonomi Üniversitesi örneği
  1. Tez No: 188082
  2. Yazar: ARZU ŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA OGUS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: university impact analysis, regional income multipliers, entrepreneurial university
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez, üniversitelerin bulundukları bölgeler üzerindeki etkilerinin de erlendirilmesindeyararlanılan kavramları ve teorileri incelemektedir. Tezde ekonomik etki analizlerindekullanılan metotlar ve bir literatür taraması sunulmu tur. Yerel ve bölgesel ekonomik geli meile ilgili olarak, zmir Ekonomi Üniversitesi'nin yarattı ı iki ekonomik etkininde erlendirilmesi amacıyla bir vaka çalı ması yapılmı tır. lk etki, üniversitenin ekonomik birgüç olması dolayısıyla zmir Metropolitan Alan üzerinde yarattı ı do rudan ve dolaylıharcama etkileri ile ilgilidir. Ekonomik etki analizi uygulanarak üniversitenin varlı ınınyarattı ı do rudan ve dolaylı gelir etkileri ve Keynezyen tipi gelir-harcama çarpanları tahminedilmi tir. Bu çalı mada somut sonuçlara ula abilmek amacıyla bazı varsayımlar yapılmı tır.Bu tür varsayımlar çalı ma boyunca açıkça belirtilmi tir. Bunun ardından, üniversitenin yerelkalkınmada oynadı ı rol, yerel insan sermayesi tabanını geli tirmesi, ara tırma sözle melerinedahil olması, bölgesel a larla ortaklık kurması, yerel giri imcili i desteklemesi ve yeni irketolu umunu ve geli imini te vik etmesi yoluyla ortaya konulmu tur. Bu sayede, zmirEkonomi Üniversitesi'nin hem yerel gelir ve istihdam yaratma sürecinde önemli bir ekonomikgüç oldu u hem de bölgesel a larda önemli bir bilgi dü ümü oldu u sonucuna varılmı tır.Anahtar kelime: üniversite ekonomik etki analizleri, bölgesel gelir çarpanları, giri imciüniversiteler
Özet (Çeviri)
This thesis reviews the concepts and theories related to the assessment of the effects of auniversity on the local economy where it is located. The theories of the methods of impactanalysis and a literature review have been presented. A case study is conducted to assess thetwo economic functions of Izmir University of Economics in relation to local and regionaleconomic development. The first function is associated with the University?s direct andindirect impact as an economic force in Izmir Metropolitan Area. Through the application ofan economic impact analysis, direct and induced effects of the University?s very presence andKeynesian type income-expenditure multipliers have been estimated. A number ofassumptions have had to be made in order to reach some concrete conclusions. Wheneverthese assumptions occur, they have been clearly detailed. Next is presented the knowledgeimpact of the University via introducing the role the University plays in local development byenhancing local human capital base, engaging in contract research, establishing partnershipsin regional networks, encouraging local entrepreneurship and fostering the formation anddevelopment of start-up firms. Hence, it has been concluded that Izmir University ofEconomics is a prominent economic force in local income and employment creation as wellas a significant knowledge node in regional networks.