The Evolving security dimension of the Eurepean Union: Historical background, formation and challanges
Avrupa Birliği güvenlik boyutunun gelişimi: Tarihsel arkaplanı, oluşumu ve karşılaştığı zorluklar
  1. Tez No: 188083
  2. Yazar: CEM KAYACAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇINAR ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ortak Dış ve Güvenlik Politikası(ODGP), Avrupa SavunmaTopluluğu(AST), Avrupa Siyasal şbirliği(AS ), Avrupa Savunma ve GüvenlikPolitikası(ASGP), Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği(AGSK), Batı AvrupaBirliği (BAB), Kuzey Atlantik ttifakı Anlaşması (NATO), Common Foreign and Security Policy(CFSP), European DefenseCommunity(EDC), European Political Cooperation(EPC), European Security andDefense Identity(ESDI), European Security and Defense Policy(ESDP), NorthAtlantic Treaty Organization(NATO), Western European Union(WEU)
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez Avrupa Birliği(AB) bağlamında gelişen Ortak Dış ve GüvenlikPolitikası üzerine yapılmış bir çalışmadır. Soğuk savaş dönemi ve sonrasında gelişentarihsel olaylar temel alınarak, Ortak Dış ve Güvenlik Politikasının geçirmiş olduğutüm devrelerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bununla beraber, gelişmeleri siyasalve askeri açılardan değerlendirirken, Ortak Dış ve Güvenlik Politikasınınbelirlenmesinde çok önemli unsur olan Avrupa Birliği içerisindeki farklılıklarüzerinde durulmuştur. Bu tez Ortak Dış ve Güvenlik Politikasının azgelişmişliğininnedenleriyle beraber Avrupa Birliğinin uluslar arası bir aktör olarak kendisindenbeklenenlerin aksine tutarsız ve yetersiz davranışlarını cevaplamayı amaçlamaktadır.Ortak Dış ve Güvenlik Politikasının gelişimini analiz ederken, Avrupa Savunma veGüvenlik Politikası bağlamında Transatlantik ve NATO ilişkileri üzerindedurulmuştur. Bu çalışma aynı zamanda Avrupa Birliğinin sivil ve askeri boyutlarınıiçeren kriz yönetimi görevlerinin üstesinden gelebilecek etkin bir askeri güçoluşturma yeteneğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is a study on the evolution of Common Foreign and SecurityPolicy (CFSP) in the context of European Union (EU). It aims to evaluate the entireprocess that Common Foreign and Security Policy has experienced, by referring tothe historical facts based on the developments during and after the Cold War. Inaddition, while evaluating developments with respect to the political and militarydimensions, the internal divergences within the EU, which is the crucial element onthe determination of Common Foreign and Security Policy, will be also emphasized.This thesis intends to answer the causes of the underdevelopment in the CommonForeign and Security Policy as well as EU? s inconsistent and inefficient actions asan international actor comparing to its expected tasks. While analyzing the evolutionprocess of the Common Foreign and Defense Policy, emphasis is put on theTransatlantic and NATO relations especially in the scope of European Security andDefense Policy (ESDP). This study also set the capacity of European Union toestablish an effective military force to cope with the crisis management tasksincluding civilian and military aspects.