Avrupa Birliği ortak ekonomik politikaları içinde ortak dış ticaret politikası ve Türkiye'nin uyum çabaları
Common commerical policy in the common economic policies of European Union and the harmonisation efforts of Turkey
  1. Tez No: 188106
  2. Yazar: DERYA MEMİŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEYHAN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birli i, Ortak ticaret politikası, Türkiye, European Union, Common foreıgn trade policy, Turkey
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
ÖZETAVRUPA B RL G ORTAK EKONOM K POL T KALARI Ç NDE ORTAKDI T CARET POL T KASI VE TÜRK YE'N N UYUM ÇABALARIMEM , DeryaYüksek Lisans Tezi, ktisat ABDTez Danı manı: Yrd. Doç. Dr. Seyhan TAEylül 2005, 210 sayfaOrtak Ticaret Politikası (OTP) Avrupa Birli i'nin geli tirdi i ortakpolitikalardan birisidir. Bu çalı mada OTP'nin amaçları ve araçları belirtilmi tir.Olu turulan bu araçlarla birlik üyesi ülkelerin kendi arasında serbest ticaretgeli tirilmi , üçüncü ülkelerle dı ticaretinde ortak kurallar olu turulmu tur. AB için,üçüncü bir ülke olan Türkiye, Ankara Antla ması ile beraber tam üyelik için gerekliprosedürlerden birisi olan politikalara uyum sürecine girmi tir. Ticaret politikasıalanında uyumla tırmaya sa lamak için Türkiye ve AB arasında GB olu turulmu tur.Ayrıca Türkiye aday ülke konumundayken, GB giren tek ülkedir. Çalı madaTürkiye'nin 1963 yılından bu yana OTP kapsamında uyum sa ladı ı veyasa layamadı ı amaç ve araçlar belirtilmi , üçüncü ülkelerle olan ticari ili kileri OTPkapsamında incelenmi tir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCOMMON COMMERCIAL POLICY IN THE COMMON ECONOMICPOLICIES of EUROPEAN UNION and THE HARMONISATION EFFORTSof TURKEYMEM , DeryaM.A. Thesis, Department of EconomicsSupervisor: Assist. Prof. Dr. Seyhan TASeptember 2005, 210 pagesCommon Commercial Policy (CCP) is one of the common policy thatEuropean Union?s improved. In this study, the aim and the means of ATP is stated.With these means, free trade is developed among the member ountries of Union andcommon rules are constituted about the foreign trade with third countries. Turkey, athird country for EU, with Ankara Agreement, has entered the harmony process ofpolicies that is necessary for full membership. Customs Union is constituted amongTurkey and EU for providing harmonisation through trade policy. Also, Turkey is theonly country which has joined Customs Union while it is a candidate country. Alsoin this study, the aims and means within the context of CCP which areaccommodated or not accommodated by Turkey since 1963 is stated, and Turkey?scommercial relationship with the third countries is investigated within the context of.