Sosyal çözülme (Afyon ili örneği)
Social disintegration: Afyon study
  1. Tez No: 188159
  2. Yazar: AFŞİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAZMİ AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Industrialization, Urbanization And Migration, Social Classification, IncomeInequality, Mass Communication, Devices, Scientific And Technologic Development, Disintegration Of Idealism, Disintegration Of Moral Values, Chaos, Inadequate Education, Justice, Cultural Interaction, Ideology, Inadequacy Of Social Organization, Ill-Behaviors
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
ÖZETSOSYAL ÇÖZÜLME(AFYON İL ÖRNEĞİ)Afşin YILDIRIMSüleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler EnstitüsüSosyoloji Anabilim DalıYüksek Lisans Tezi, 239 sayfa, Şubat 2005Danışman : Yrd. Doç. Dr. Nazmi AVCIBu çalışma bir saha araştırması olup, sosyal çözülmenin toplumsal yapıya etkileriincelenmek istenmiştir. Bu etkilerin değerlendirilmesi için, sosyal çözülme kavramı, sosyalçözülmeyi doğuran sebepler, sosyal çözülme tipleri, sosyal çözülmeyi engelleyebilecek nedenlerfarklı görüşler dikkate alınarak ele alınmıştır. Alan araştırması olarak, kentleşme ve modernleşmesürecinde bulunan Afyon'da sosyal çözülmenin sosyal ilişkiler üzerindeki etkileri araştırılmıştır.Sosyal çözülmeyi meydana getiren somut (sanayileşme, kentleşme ve göç, sınıfsallaşma, gelirdağılımındaki adaletsizlik, araçsal kitle iletişim, bilim ve teknolojik gelişim) ve soyut faktörlerin(toplumsal idealizmin çözülüşü,toplumsal ahlak anlayışında yaşanılan çözülmeler, anomi,yetersiz eğitim, adalet, kültürel etkileşim, ideoloji, toplumsal örgütlenme yetersizliği, sapmadavranışlar) birey-birey, birey-kurum, birey-toplum arasındaki sosyal ilişkileri olumsuz yöndeetkilediği görülmüştür.Anahtar Kelimeler : Sanayileşme, Kentleşme ve Göç, Sınıfsallaşma, Arızalı EkonomikPaylaşım, Kitle İletişim, Bilim ve Teknolojik Gelişim, Toplumsal İdealizmin Çözülüşü, ToplumsalAhlak Anlayışında Yaşanılan Çözülmeler, Anomi, Yetersiz Eğitim, Adalet, Kültürel Etkileşim,İdeoloji, Toplumsal Örgütlenme Yetersizliği, Sapma Davranışlar
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSOCIAL DISINTEGRATİON:AFYON STUDYAfşin YILDIRIMSüleyman Demirel University The İnstitute Of Social SciencesDepartment of SociologyPh.D, 239 pages, February, 2005Advisor : Asst. Prof. Dr. Nazmi AVCIThis desertion aims at the impacts of social disintegration to social structure. Concept ofsocial disintegration over social relations. Consept of social disintegration, reasons causing socialdisintegration, types of social disintegration means that abstruct social disintegrations has beenstudied to evaluate these impacts by handling different points of view. Impact of disintegrationover social relations has been studied in Afyon, where is in a process of modernization andurbanization. İt is seen that abstract(industrialization, urbanization and migration, socialclassification, income inequalitiy, mass comminication, devices, tcientific and tecnologicdevelopment) and concrete factors(disintegration of idealism, disintegration of moral values,chaos, inadequate education, justice, cultural interaction, ideology, inadeguancy of socialorganization, ill-behaviours), pradulicing the social disintegration, affect social relations in anegative way.