Küreselleşmenin sermaye hareketlerine etkisi: Asya krizi örneği
The impacts of globalization on capital movements: The evidence from Asian crisis
- Tez No: 188169
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NACİ KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Sermaye Hareketleri, Finansal Kriz, Asya Krizi, Globalization, Capital Movements, Financial Crisis, Asia Crisis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Dünya piyasalarının birbiriyle bütünleşmesine neden olan küreselleşme 1980'lerden itibaren sermaye hareketlerini serbestleştirerek, sermayenin hareketliliğini kısıtlayanengelleri zaman içerisinde ortadan kaldırmıştır. Bu engellerin kaldırılmasında merkezülkelerin ve IMF, Dünya Bankası, Çok Uluslu İşletmeler, WTO gibi uluslar arasıkuruluşların işlevleri önem taşımaktadır. IMF' nin ülkeler için uyguladığı politikalar veelde edilen sonuçlar küreselleşmeyi ve aktörlerini sorgulamayı gerekli kılmaktadır.Küreselleşme ortamında bir ülkenin finansal piyasasında meydana gelenistikrarsızlık zincirleme olarak diğer ülkelerde de krizlere yol açmaktadır. Sermayehareketlerinin serbestleştirilmesi merkez ülkelerin kârlarını maksimum düzeyeçıkarmasında fayda sağlarken, gelişmekte olan ülke ekonomileri için büyük kayıplaraneden olmaktadır. Güney Doğu Asya ülkelerine kontrolsüz bir şekilde yoğun sermayegirişlerinin olması, bunu karşılayacak önlemlerin alınmaması, sermaye hareketlerinintersine dönerek çıkışının yaşanması ülkelerde krizlere neden olmaktadır. Sermayeçıkışlarının gelişmekte olan piyasalarda yarattığı olumsuzluklar üzerinde durularak,gelişmekte olan ülkelerde sermaye hareketlerinin gelişimi incelenecek Asya Krizindesermaye hareketlerinin etkisi ortaya konacaktır.Çalışmanın ikinci bölümünde küreselleşme, küreselleşmenin tarihsel gelişimi,küreselleşme sürecini hızlandıran faktörler, küreselleşmenin boyutları ve küreselleşmeninetkileri kavramsal olarak açıklanmıştır.Çalışmanın üçüncü bölümünde sermaye hareketlerinin gelişimi ve gelişmekte olanülkelerdeki durumu ve etkileri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde ise, Asya Krizi incelenereksermaye hareketlerinin krizdeki rolü belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Globalization, which connects the world markets to each other, by making thecapital movement free since 1980s, did away the obstacles which had been limiting themovement of capital in the course of time. While doing away with these obstacles, thefunctions of central countries, IMF, World Bank, Multinational Corparations and WTOwere important. The policies taht IMF applied on the countries and the results of thmemake the globalization and its actors question.During the globalization, unstability in the financial market of a country causescrisis in other countries. While the free market movement helps the central developingcountries. Entering great amount of capital into Eastern Asia countries without control andnot taking necessary measures against it cause a crisis by turning the market movements inan opposite way.By expressing the negative way of increasing capital in developing countries willbe observed, in effects of capital activation in Asian crisis will be implied.In the second part of the study globalization the historical improvement ofglobalization, the factors that fasten the globalization, the dimensions of globalization andeffects of globalization have been explained conceptually.In the third part, the development of capital movement, and its position and itseffects in developing countries have been told.In the fourth part, by observing the Asian crisis the role of the capital movement inthe crisis has been implied.