Süleyman Demirel dönemi eğitim ve kültür politikaları
The Term of Süleyman Demirel the politics of education and culture
- Tez No: 188170
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KADİR KASALAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Education, Culture and Süleyman Demirel
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
iÖZETSÜLEYMAN DEMİREL DÖNEMİEĞİTİM VE KÜLTÜR POLİTİKALARIAyşe DEMİRALPSüleyman Demirel ÜniversitesiTarih Bölümü Yüksek Lisans Tezi 141 sayfa,AĞUSTOS 2004Danışman:Yrd. Doç. Dr. Kadir KASALAKCumhuriyet'in ilanından günümüze kadar hükümetler tarafından eğitim vekültür alanında çeşitli çalışmalar yapılmıştır. 10 yıl Başbakanlık yapmış olanSüleyman Demirel dönemlerinde de bu çalışmalara devam edilmiştir.Süleyman Demirel Türkiye Cumhuriyeti siyaset tarihinin önemlişahsiyetlerinden birisi olarak 7 kez başbakanlık yapmış ve daha sonra da 7 yılCumhurbaşkanlığı yapmıştır.O'nun dönemlerinde eğitim alanında üzerinde durulan en önemli konu Türktoplumunun okullaşma oranının ve üniversite sayısının arttırılması olmuştur. Ayrıcamesleki ve teknik eğitim ile ilgili geliştirici önemli çalışmalar yapılmıştır.Süleyman Demirel'in hükümetleri boyunca kültür alanında yapmış olduğu enönemli çalışma ise ?Bin Temel Eser? adlı kitabın basılması olmuştur. Bu çalışma ileTürk Edebiyatı'nın tanıtılması amaçlanmıştır.Bu dönemlerin iyi çalışmaları olduğu gibi, siyasi bunalımdan kaynaklananbaşarısızlıklarda yaşanmıştır. Ayrıca bazı hükümetleri çok kısa sürdüğü ve koalisyonhükümetleri olması nedeniyle programda hedeflenenler gerçekleştirilememiştir. Oyıllardaki gençlik hareketleri ve nüfus artışı da hükümetleri önemli derecede meşgulettiği için uygulamalarda çeşitli aksaklıklar görülmüştür. Özelikle doğudaki terörolayları neticesi öğretmenlerin buralara gitmek istememeleri, siyasi kamplaşmalar,ekonomik ve teknolojik yetersizlikler eğitim ve kültür alanındaki hedeflereulaşamamadaki önemli etkenler olmuştur. Süleyman Demirel dönemi, özellikleiisoğuk savaş dönemlerine rastlaması ayrıca önemli olumsuzluklardandır. Bu kötüdenilebilecek şartlara rağmen okullaşma ve üniversitelerin kurulması konusundaönemli mesafeler katedilmiştir. Nüfus artışının yüksek olduğu Türkiye CumhuriyetiDevletinde istenilen hedeflere ulaşmanın uzun bir sürece bağlı olduğu günümüzdegöz ardı edilmemesi gereken temel konulardandır.Anahtar Kelimeleri: Eğitim, Kültür, Süleyman Demirel
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTThe Term of Süleyman DemirelThe Politics of Education and Culture.Ayşe DEMİRALPS.D.Ü. Department of HistoryTheisisof M.A. 141 page.August 2004.ADVISOR: Asst. Prof. Dr Kadir KASALAK.Some cultural and educational studies have been advanced by thegovernments since the declaration of republic.During Süleyman Demirel age, who was the prime minister for 10 years,these studies were also carried on.Süleyman Demirel, who is a milestone in Turkish politics life was voted asprime minister 7 times and was the president of Turkey for 7 years.During his time, the most important matters which were dwelled on wereincreasing the rate of educated people in the society and raising the number ofuniversities in the country. Furthermore, important studies on technical andprofessional were made.Throughout the governments of Süleyman Demirel, the most important studyabout culture was publishing of a book called ?Bin Temel Eser.? With the help ofthis work, it was armed to introduce Turkish literature to the world literature.Although there were lots of good studies in this time, same failures whichresulted from political crisis were experienced. In addition to this, the aim of theprogramme couldn?t be reached because some of his governments lasted too shortand some others were coalition governments. Since the youth movements andoverpopulation in those years occupied the governments, some troubles wereexperienced in applications. Especially, the unwillingness of the teachers to go to theEast Region of the country because of the terrorist activities, political groupings andtechnical and economical deficiencies were important factors for furling to reach theiveducational and cultural aims. It was also an important negative ness that SüleymanDemirel?s time was at the same time with the Cold War.In spite of these factors, which can be defined as evil, some importantprogresses were done in the means of increasing the number of schools and foundingnew universities.It is one of the important matters which mustn?t be ruled out recently that inthe Republic of Turkey, reaching a desired arm takes very long time.