Kur'an kursu öğreticilerine göre hafızlık öğretimi ve problemleri (Göller bölgesi örneği)
Hafızlık instruction and its problems by the teachers of Koran courses (the example of region Lakes)
  1. Tez No: 188210
  2. Yazar: AHMET FATİH ÇAYLI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SAADETTİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an Kursu, Hafızlık Öğretim Programı, Metot, Din Eğitimiix, Koran Course, Hafızlık Education Programme, Method, Religion Instructionx
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZETKUR'AN KURSU ÖĞRETİCİLERİNE GÖREHAFIZLIK ÖĞRETİMİ VE PROBLEMLERİ(GÖLLER BÖLGESİ ÖRNEĞİ)Ahmet Fatih ÇAYLISüleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal bilimler EnstitüsüFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim DalıYüksek Lisans Tezi, 200 Sayfa, 14.11.2005Danışman: Yrd. Doç. Dr. Saadettin ÖZDEMİRKur'an-ı Kerim, İslam dininin kutsal kitabıdır. Müslümanlar ilk yıllardan itibarenonun okunmasına, anlaşılmasına ve yeni yetişen nesillere öğretilmesine büyük önemvermişlerdir. Bu amaçla Daru'l Kurra, Daru'l Kur'an, Daru'l Huffaz gibi müesseselerkurmuşlardır. Ülkemizde ise Cumhuriyetin ilanından sonra, Kur'an'ın yeni yetişen nesillereöğretilmesinde en büyük görevi Kur'an Kursları üstlenmiştir. Kur'an Kurslarının bu göreviiki kademeden oluşmaktadır: Öğrencileri yüzünden Kur'an-ı okuyabilecek seviyeyegetirmek ve hafızlık yaptırmaktır.Araştırmamızın konusu, günümüzdeki hafızlık öğretimi ve problemleridir.Araştırmamızın amacı ise ülkemizdeki Kur'an Kurslarının ?Hafızlık yaptırma? amacınaulaşabilme durumu ile program, öğretim süreçleri ve değerlendirme öğelerinde görülenyetersizlikleri ve problemleri öğreticilerin görüşleri doğrultusunda ortaya koymak, buyetersizlik ve problemlerin giderilmesi için önerilerde bulunmaktır.Araştırmamızın giriş bölümünde konunun daha rahat anlaşılabilmesi için hafızlıköğretiminin tarihi gelişimi hakkında bilgi verildi. Sonra araştırma konusunun belirlenmesi,sınırlandırılması yapıldı, araştırmada kullanılan yöntem ve tekniklerle ilgili bilgiler verildi.Daha sonra Kur'an Kursu öğretim programının temel öğeleri açıklandı.Araştırmamızın birinci bölümünde örneklem grubunun olgusal durumu hakkındabilgi verildi. İkinci bölümde araştırmamızın temel varsayımları doğrultusunda HafızlıkÖğretim Programı, Göller Bölgesi il ve ilçelerindeki Kur'an Kurslarında hafızlık yaptıranöğreticilerin anket sorularına verdikleri cevaplardan elde edilen bulgular çerçevesinde ortayakonuldu ve değerlendirildi. Konuyla ilgili olarak araştırmamız neticesinde şu sonuçlaravarıldı:Hafızlık yaptıran öğreticilere göre, Hafızlık Öğretim Programı ?hafızlık yaptırma?amacına ulaşabilecek mahiyettedir. Fakat uygulamadaki bir takım aksaklıklar nedeni ileKur'an Kurslarının günümüzde nitelik ve nicelik bakımından bu amaca yeterinceulaşamadıkları ortaya çıkmaktadır.Öğreticiler, Hafızlık Öğretim Programı'nda mesleki derslerin yanında makam, meal-tefsir, musiki vb. derslerin olması gerektiğini; öğrencilerin motivasyonlarını olumsuzetkileyen faktörlerin yanında çeşitli şekillerde onların motive edilmesi gerektiğini;kendilerinin mesleki bilgiler açısından yeterli olduğunu, fakat pedagojik formasyon eğitiminiyeterince almadıklarını; bu nedenle öğreticilerden bazılarının yeterince rehberlikyapamadığını; Kur'an Kursunun genel durumuna ve öğrencilerin tavırlarına göre disiplinisağlamaya çalıştıklarını; Kur'an Kurslarının derslerle ilgili ihtiyaç duyulan araç-gerece sahipolduğunu ve bunları öğreticilerin yeterince kullandığını; Kur'an Kursu binalarının fiziki veçevre düzenlemesi açısından hafızlık yapan öğrenciler için yeterli olduğunu belirtmişlerdir.Diğer taraftan Kur'an Kurslarına halkın bakış açısının olumlu olmasına rağmen, çocuğunuKur'an Kursuna hafızlık için gönderen velilerin Kur'an Kurslarıyla yeterince diyalogkurmadıkları da üzerinde durulan hususlar arasındadır. Hafızlık Tespit Sınavı'nın ölçmedeğerlendirme açısından objektif ve güvenilir olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSRACTHAFIZLIK INSTRUCTION AND ITS PROBLEMSBY THE TEACHERS OF KORAN COURSES(THE EXAMPLE OF REGION LAKES)Ahmet Fatih ÇAYLISüleyman Demirel University, The Institute of Social SciencesDepartment Of Philosophy And Religious SciencesMaster Thesis, 200 Pages, 14.11.2005Supervision: Assistant Prof. Dr. Saadettin ÖZDEMİRThe Koran is the holy book of the Islam. Dating from the first years of the Islam, theMuslims have attached great importance to its being read, being understood and being taughtto new generations. For that reason they built Daru?l Kurra, Daru?l Kur?an, Daru?l Huffazetc. In our country, after the announcement of the republic, most part of the duty to teach theKoran to new generations was undertaken by the Koran courses into two parts: to reach thestudents to the level of reading the Koran on books fluently and to help the students to learnthe Koran by heart.The aim of our study is to find out and evaluate hafızlık instruction and its problems.Our study?s goal is; condition of the Koran courses -which are in our country- to reach the?learn the Koran by heart? goal, find out the problems and deficiencies of program,educating process and evaluation members by the help of teachers and offer suggestions toremove that problems and deficiencies.In the introduction part of the study, the historical progression of hafizlik was givenin order to understand the subject better. Then determined the study?s subject anddemarcations; the information about the methods and techniques used on determining andclassifying the subject was given. And then the main elements of Koran courses teachingprogramme were explained.In the firs part of our study, information about our samples was given and in thesecond part, through the hypothesis of this study, the answers of our samples in the Korancourses in the cities and towns of region of lakes examined and evaluated as to the hafizlıkteaching programme. The following results were deduced.According to the teachers who help students to learn the Koran by heart, Hafızlıkteaching programme is enough to help students learn the Koran by heart. However, theKoran courses can?t reach this goal as quantity and quality, nowadays because of someproblems to put into application.The teachers pointed out that, together with the professional lessons, music,harmony, meaning-inter predation lessons must be in the curriculum; Hafızlık teachingprogramme by computer is an efficient method; in spite of the factors effecting themotivation of students in a negative way, must be to motivate the students by some methods;regarding to professional information, they are enough but not enough regarding to theirpedagogical formation; for that reason some of the teachers can?t guide the students; they dotheir best to discipline the students inside and outside the Koran courses; the Koran courseshave enough education materials and these materials are used efficiently by teachers; thebuildings of Koran courses qualified enough for the students who learn the Koran by heart.On the other hand emphasized that people living around the Koran courses have positivefeelings toward these institutions; the protectors of students have lack of dialogue with theKoran courses; the Hafızlık exam is objective and reliable as measurement and evaluation.