Uşak merkez ilköğretim 5.,8. ve 11. sınıflarının yazılı kelime hazinesinin belirlenmesi
Determining the treasures written vocabularies of 5th, 8th and 11th grade primary school students in the center of the province of Uşak
- Tez No: 188222
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSA ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Vocabulary treasures, writing compositions
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZ ÖZETİUŞAK MERKEZ İLKÖĞRETİM 5., 8. ve 11. SINIFLARIN YAZILI KELİME HAZİNESİNİNBELİRLENMESİMustafa ÇIPLAKTürkçe Eğitimi Anabilim DalıAfyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler EnstitüsüHaziran 2005Danışman: Yard. Doç. Dr. Musa ÇİFÇİÖZETBu çalışma, Uşak merkezde bulunan ilk ve orta dereceli okullarda eğitim-öğretimgören 5., 8. ve ortaöğretim11.sınıf öğrencilerinin yazılı anlatımlarında kullandıkları aktifkelime hazinesinin belirlenmesine yönelik bir çalışmadır.Çalışmada Uşak merkezde bulunan 5., 8. ve 11.sınıflardan Random (rastgele)yöntemiyle seçilen her sınıf için otuzar öğrenciden 90 öğrenciye, üç farklı anlatım türünde(anı yazma, atasözü açıklaması, serbest konuda yazma) toplam 270 adet kompozisyonyazdırılmıştır. Bu yazılı verilerde geçen kelimeler, öğrencilerin eğitim kademesine (5., 8. ve11.sınıf), sosyo-ekonomik seviyesine, cinsiyete ve üç farklı anlatım türüne göre belirlenmeyeçalışılmıştır. Her düzeyin ve sosyo-ekonomik grubun kelime kullanım performansları tek tekve kendi aralarında bir değerlendirilmeye tâbi tutulmuştur. Bu çalışmayla ilk ve orta dereceliokullarda okuyan öğrencilerin kelime hazinesi hakkında bir fikir edinilmeye çalışılmıştır. Herdüzey arasındaki ortak kelimeler belirlenmiş ve ortaya çıkan bu ortak sözlükler, daha öncesözlü anlatımdaki aktif kelimeleri belirlemeye çalışan, Hayriye Ünsal'ın çalışmasında eldeettiği verilerle karşılaştırılmıştır.Yapılan çalışmada, 270 adet yazılı kompozisyonda toplam 30464 kelime tespitedilmiştir. Havuzda toplanan 30464 adet kelimenin 2567'sinin çeşit kelime, 27897 kelimeninise bu çeşit kelimelerin tekrarı olduğu belirlenmiştir. Toplam 30464 kelimenin üç farklı eğitimseviyesine göre dağılımı şu şekilde oluşmuştur: 5. Sınıflar, 6740, 8.sınıflar, 9284, 11.sınıflar14440 kelime kullanmışlardır. 5.ve 8.sınıflarda sosyo-ekonomik düzeyleri düşük olanöğrenciler, sosyo-ekonomik düzeyleri yüksek öğrencilerden toplam ve çeşit kelimede dahafazla kelime kullanmışlardır. Yazılan kompozisyonlar, yazan öğrencilerin cinsiyetleri gözönünde bulundurularak bir değerlendirilmeye tabi tutulmuş; toplamda kız öğrencilerin, çeşitkelimede ise erkek öğrencilerin üstünlüğü görülmüştür. Üç farklı türde (anı yazma, atasözüaçıklama, serbest konuda yazma) yazdırılan kompozisyonlarda anı türünde, kullanılan toplamve çeşit kelime miktarı diğer iki türdekinden fazla çıkmıştır.Beş bölüm ve ekler kısmından oluşan çalışma;I. 5. Sınıf Öğrencilerinin Kelime Dağılım Tablo ve Grafikleri,II. 8. Sınıf Öğrencilerinin Kelime Dağılım Tablo ve Grafikleri,III. 11. Sınıf Öğrencilerinin Kelime Dağılım Tablo ve Grafikleri,IV. Ortak Verilerin Dağılımı, Tablo ve grafikler,V. Genel Veri Dağılımı, Tablo ve Grafikler,90 Öğrencinin 270 adet yazılı kompozisyonunda geçen kelimelerin, çeşitlideğişkenlere göre sözlüksel listelerini içeren ekler bölümünden meydana gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Determining The Treasures of Written Vocabularies of 5 th , 8 th and 11 th Grade PrimarySchool Students in the Center of the Province Of UşakByMustafa ÇIPLAKTurkish Education ProgramThe Graduate School of Social Sciences of Afyon Kocatepe UniversityJune, 2005Advisor: Asst. Prof. Dr. Musa ÇİFÇİAbstractThe purpose of this study was to determine the treasures of written active vocabulariesof 5 th , 8 th and 11 th grade primary school students in the center of the province of Uşak.Randomly selected 5 th , 8 th and 11 th grade 270 primary school students involved to thisstudy and they were encouraged to write a text related to their diaries (memoris),explaining a proverb or free-style writing (journal entry). 270 student composition textswere collected from the student writings. The words written by students were tried toclassified at the base of student grade level, gender, and students? socio-economiclevels. The performance of each grade level and socio-economic groups wereindividually evaluated. With this study, it was attempted to get information aboutprimary school students? vocabulary treasures. The common words used by studentswere found out and compared with a previous similar study conducted by HayriyeÜnsal.In this study, 30464 words were detected from 270 student compositions texts. Only2567 words were unique words and the remaining 27897 words were somehowsynonyms of these words. According to grade levels, the usage of these words was 6740(5th grades), 9284 (8th grades), 14440 (11th grades). Between 5th and 8th grades based ontheir socio-oconomic levels, the students coming from low-level socio-economic groupsused more words than those students coming from upper upper-level socio-economicgroups. According to students?genders, the vocabulary treasures of female students hadmore than those of male students. The highest number of the total words used amongdiary (memoir), proverb explanation and free-style writings (journal entry) of studentcompositions was the diary type of writings.