Kur'ân'da adâlet kavramı
The Concept of justice in the Qur'an
- Tez No: 188250
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Adâlet, Kur'ân, Tefsir, Zulüm, Cezâ
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
TEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANABİLİM DALITEFSİR BİLİM DALIKUR'ÂN'DA ADÂLET KAVRAMIŞükran BALIKKAYA(Yüksek Lisans Tezi)TÖZEHerşeyin üzerine binâ edilebileceği adâlet kavramı en önemli, en temelvazûfelerden birisidir. Allah, bağlılarından sağlam ve mutlu bir toplum kurulması içinadâletin ilkelerine titizlikle uyulmasını istemiştir. Çünkü adâletli insan hem Rabbi'nekarşı akûde ibâdet yönünden kusursuz olacak hem de insanlarla olan ilişkilerindeherhangi bir problemle karşılaşmayacaktır. Fakat toplumda âdil insanlar olduğu gibizâlim insanlar da vardır. Mazlûm konumundaki insan da kendisine âhirette kendisine,Allah'ın teminatı ile hakkının tam verileceğini, zâliminde zulmüne mukabilcezâlandırılacağını bildiğinde rûhen huzur bulacaktır. Çünkü Allah Teâlâ kelâmındaolduğu gibi fiilerinde de mutlak âdildir.Bu dünyâdaki kusursuz düzen Allah'ın adâletini göstermektedir. Bu bağlamdafarklılıklar adâletsizlik olarak algılanmamalıdır.İnsan kendini âdil olduğu nisbette başkalarına da âdil olacaktır. Dolayısıylainsanın adâleti kendisine yapabileceği adâletten başlamaktadır. Kur'ân fertlere,hakimlere, idâre adamlarına, şâhidlere hitâben her türlü özel ve genel durumlardaadâletli davranma zarureti getirmiştir. Ayrıca ticarette her türlü hile ve haksız kazançtauzak durmada, toplumdaki güçsüzlere yardım elini uzatmada, yardımlaşma vedayanışma içinde olunmalıdır.Genel planda her hak sahibine hakkını vermek anlamına gelen adâlet kavramıkur'ân-ı Kerûm'de inanç, karşılık, doğruluk, eşitlik, dengelilik, denklik ve benzerlikanlamlarına gelmektedir.Kullarının faydasına olan herşeyi en iyi bilen Allah'tır. Dolayısıyla insanRabbinin emirlerine uyduğu sürece her zaman her hürlü hak ve hukuku gözetir. Çünküİslâm'ı uygulamak aynı zamanda adâleti uygulamaktır.Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Mustafa Bilgin Sayfa Sayısı: 208
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF BASIC ISLAMIC SCIENCESTAFSÃR (QUR?ANIC EXEGESIS)THE CONCEPT OF JUSTICE IN THE QUR?ANŞÜKRAN BALIKKAYA(Master Thesis)SUMMARYJustice, on which anything relies, is one of the most important and fundamentalvirtues. Allah demands that a believer should conform to the principles of justice so thata solid and happy community can be established. The just never face a difficulty inhis/her relations with the other. He/she is a flawless person in term of his/her relationwith God. However, there are both just and unjust people any community. Theaggrieved will be indemnified in the hereafter and the unjust will be punished inaccordance with his/her offence. This is the guarantee of Allah and that which relievesthe aggrieved. Allah is the absolute just and the flawless order of universe demonstratesit.Man is just as long as he/she is just towards himself/herself. So, man shouldstart to be just towards himself/herself. The Qur?an demands that individuals, judges,administrators, witnesses should be just in private and public matters. In addition, oneshould keep away from impure and unfair profits in trade, and should work together onhelping needy people in community.Justice that means generally to give any holder of a right his/her due indicatesin the Noble Qur?an the faith, counterpart, straightness, equivalence, moderation, parityand similarity.Allah knows best what is beneficial to His servants. So, man observes any kindof right as long as he/she obeys His commands because applying Islam means also toapply justice.Advisor: Mustafa BILGIN, Assistant Professor Number of pages: 208KEY WORDS:1. Justice2. Qur?an3. Commentary4. Injustice5. Punishment