Okulöncesi eğitimi almış ilköğretim 2. kademe 7. sınıf öğrencilerinin resim derslerindeki başarı durumu
Drawing course performance of grade-7 students in the step 2 of primary education, who have received preschool education
  1. Tez No: 188276
  2. Yazar: MÜJGAN YEKTA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BEDRİ YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Resim-iş Dersi, Sanat Eğitimi, Okulöncesi Eğitimi, OkulöncesiDönem.iii, Drawing-workshop Course, Art Education, Preschool Education, PreschoolPeriod.iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANABİLİM DALIRESİM-İŞ EĞİTİMİ BİLİM DALIOKULÖNCESİ EĞİTİMİ ALMIŞ İLKÖĞRETİM 2.KADEME 7. SINIFÖĞRENCİLERİNİN RESİM DERSLERİNDEKİ BAŞARI DURUMUMüjgan YEKTA(Yüksek Lisans Tezi)ÖZETBu araştırma, okulöncesi eğitimi almış, ilköğretim 2.kademeye devam eden 7.sınıf öğrencilerinin resim derslerindeki başarılarını belirlemek üzere hazırlanmıştır.Okulöncesi dönemde alınan eğitimin, ilköğretim 2.kademe resim-iş dersi adı altındaverilen sanat eğitimindeki başarıya olan etkisi saptanmaya çalışılmıştır.Araştırma, 2003-2004 öğretim yılı bahar döneminde gerçekleştirilmiştir.Seçkisiz küme örneklem yöntemi ile Bursa ili merkez üç ilçeden (Nilüfer, Osmangazi,Yıldırım) yedişer okul olmak üzere, toplamda 21 okul seçilmiştir. Bu ilköğretimokullarının 2.kademe 7. sınıflarındaki öğrencilerden 220 kişi, 110 okulöncesi eğitimialan ve 110 okulöncesi eğitimi almayan olarak iki gruba ayrılmıştır.Oluşturulan okulöncesi eğitimi alan ve okulöncesi eğitimi almayan gruplardantesadüfi olarak birer renkli resim çalışması alınarak araştırmacı tarafından hazırlanangözlem formundaki maddelere göre incelenmiş ve aralarında fark olup olmadığıbelirlenmiştir.Araştırmada kullanılan veri toplama aracı iki bölümden oluşmaktadır. Birincibölümde okulöncesi eğitimi alan ve okulöncesi eğitimi almayan öğrencilerin cinsiyetdağılımları, okulöncesi eğitimi alan öğrencilerin hangi kurumlarda ve kaç yıl süre ileokulöncesi eğitimi aldıklarının belirlendiği maddeler yer almaktadır. İkinci bölümdeokulöncesi eğitimi alan ve okulöncesi eğitimi almayan öğrencilerden alınan resimleriincelemek amacıyla fiziksel özellikler, tasarım elemanları ve ilkelerinin kullanılmasını,yaratıcılık ve türlerini, teknik kullanımı ve sanat yönelimlerini belirlemeye yönelikmaddelere yer verilmiştir.Gözlem formu verileri değerlendirildiğinde, okulöncesi eğitimin en çok 1 yılsüreyle (%53) ve anasınıflarında (%51) alındığı ortaya çıkmıştır. Resimlerin incelendiğibölümde, okulöncesi eğitimi alan ve okulöncesi eğitimi almayan öğrenci gruplarınınverileri karşılaştırılmış ve okulöncesi eğitimi alan grup lehine bir sonuç çıkmıştır. Busonuca göre, okulöncesi dönemde alınan eğitimin, geçen yedi yıllık araya rağmen,ilköğretim 2.kademedeki resim dersi başarısında olumlu etkisi olduğu belirlenmiştir.Danışman: Yard. Doç. Dr. Bedri YALMAN
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF FINE ARTS EDUCATIONDISCIPLINE OF DRAWING-WORKSHOP EDUCATIONDRAWING COURSE PERFORMANCE OF GRADE-7 STUDENTS IN THESTEP 2 OF PRIMARY EDUCATION, WHO HAVE RECEIVED PRESCHOOLEDUCATIONMüjgan YEKTA(Graduate Thesis)ABSTRACTThis study is designed to determine the drawing course performance of theGrade-7 students in the step 2 of primary education, who have received preschooleducation, as well as to determine the effect of the preschool education on the fine arteducation given under the name of drawing-workshop course in the step 2 of primaryeducation.The study was carried out in spring semester of the instruction year 2003-2004.From each three districts of Bursa (Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım) 7 schools, total of 21schools, were selected, using randomized group sampling method. 220 grade-7 studentswere distributed into 2 groups, 110 as who have received preschool education, and other110 as who haven?t received preschool education.Color drawings were collected from each student in the two groups, which werestudied and compared according to the articles in the observation form prepared by theresearcher.Data collection method used in the study consisted of two parts. The first partincluded articles for the determination of gender range of each two groups and, ofschool name and duration of preschool education of the students in the who havereceived preschool education. The second part included articles for the determination ofphysical properties, drawing of design elements and principles, creation and class,technique and artistic orientation of the art works collected from the each two groups.Assessment of the observation form demonstrated that the preschool educationwas received at most for 1 year duration (53%) and in nursery schools in primaryeducation schools(51%). In the second part of the observation form, the data collectedfrom each two groups were compared and the result obtained was in favor of stdentswho have received preschool education. According to this result, despite the pass overseven years, it was determined that preschool education has a positive effect on theperformance of the drawing course given at the step 2 of primary education.Counselor: Assistant Prof. Dr. Bedri YALMAN