Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda flüt eğitimi sürecinde karşılaşılan bedensel rahatsızlıklar ve öğrenci başarısına etkileri
Physical inconveniences that occur during the flute education in associations which train music teacher and it's effects to the student success
- Tez No: 188280
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL BOZKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Flüt, Flüt Eğitimi, Bedensel Rahatsızlıklariii, Flute, Flute Education, Pysicial Inconvenienceiv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
GÜZEL SANATLAR EĞ T M ANA B L M DALIMÜZ K B L M DALIMÜZ K ÖĞRETMEN YET ŞT REN KURUMLARDA FLÜT EĞ T MSÜREC NDE KARŞILAŞILAN BEDENSEL RAHATSIZLIKLAR ve ÖĞRENCBAŞARISINA ETK LERÖzge GENÇEL(Yüksek Lisans Tezi)ÖZETEğitim, birey yaşamında yer alan ve bireyin gelişimiyle devam eden birsüreçtir. Bireylerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda çeşitli alanlara ayrılan eğitim,bireyin seçtiği eğitim alanında amaçlı davranış kazanmasını ya da davranışdeğiştirmesini sağlamaktadır. Eğitimin alanlarından birini de müzik eğitimioluşturmaktadır. Müzik eğitimi, bireye kendi yaşantısı yoluyla, belirli davranışlarıkazandırmayı amaç edinen bir süreç olarak ifade edilebilmektedir. Müziğe yetenekliolup, müziği kendisine bir iş ve meslek alanı olarak seçen ya da belirleyen bireylereyönelik müzik eğitimi türü de mesleki müzik eğitimidir. Müzik öğretmeni yetiştirenkurumlar, mesleki müzik eğitiminin verildiği kurumlar arasında yer almaktadır. Müziköğretmeni yetiştiren kurumlarda gerçekleştirilen müzik eğitiminin en önemliboyutlarından biri de çalgı eğitimidir. Çalgı eğitimi kapsamında yer alan flüt eğitimi debu kurumlarda verilen çalgı eğitiminin önemli bir dalını oluşturmaktadır. Flüt eğitimininsağlam ve sağlıklı temeller üzerinde gerçekleştirilebilmesi için, bu eğitim sürecindeoluşan sorunların ortadan kaldırılması ya da en aza indirilmesi gerekmektedir. Flüteğitimi sürecinde karşılaşılan bedensel rahatsızlıklar sorununun da bu eğitim alanının enönemli sorunlarından biri olduğu düşünülmektedir. Bu araştırmada, flüt eğitimialanının en önemli sorunlarından biri olarak düşünülen, ?flüt eğitimi sürecindekarşılaşılan bedensel rahatsızlıklar? sorunu, ?flüt eğitimi sürecinde karşılaşılan bedenselrahatsızlıklar ve öğrenci başarısına etkileri? başlığı altında ele alınarak açıklanmayaçalışılmıştır. Konuyla ilgili yerli ve yabancı kaynakların taranmasından sonra, müziköğretmeni yetiştiren ve flüt eğitiminin verildiği 17 kurumdaki flüt eğitimcileri ve flütöğrencilerinden anket yoluyla elde edilen verilerle, flüt alanında uzman olarak kabuledilen flüt sanatçılarından görüşme yoluyla elde edilen veriler değerlendirilerekaçıklanmaya çalışılmıştır. Bu görüş ve önerilerin flüt eğitimcilerine ve öğrencilerine yolgöstereceği, flüt eğitiminin daha sağlıklı ve sağlam temellerle gerçekleştirilmesineyardımcı olacağı ve bu konuda yapılacak diğer araştırmalara ışık tutacağıdüşünülmektedir.Danışman: Prof. smail BOZKAYA Sayfa Sayısı: 131
Özet (Çeviri)
THE MAIN DEPARTMENT OF FINE ARTS EDUCATION SCIENTIFICBRANCH OF MUSIC SECTIONPHYSICAL INCONVENIENCES THAT OCCUR DURING THE FLUTEEDUCATION IN ASSOCIATIONS WH CH TRAIN MUSIC TEACHER ANDIT?S EFFECTS TO THE STUDENT SUCCCESSÖzge GENÇEL(Master Thesis)ABSTRACTEducation is a time period, which takes place in human life and continues withthe development of individuals. Education, that is divided into various areas accordingto the abilities and interests of individuals obtains purpose and behavioral guides. Oneof the important areas of education is music education. Music education is a period thataims individuals to acquire determined talents. Professional music education is a type ofeducation that helps individuals who has talent and choose music as a profession.Associations, which educate music teachers are institutions that gives professionalmusic education to teacher candidates. One of the most important issues that is given inthese associations is how to play musical instrunments. Flute education which is givenin these associations takes an important roll in general instrument education. Tocontinue music education in strong and healty conditions we should remove or reducethe problems which is occur in the edication period. One of the most important problemof this area is the problem of physical inconvenience that comes during the time of fluteeducation. In this reserch ?physiological inconvenience problems which is occur duringthe music education? was trying to explain into area which is ?physical inconveniencethat is occur during to flute education and it?s influences to the success of students.?After searching the native and foreign resources about the subject, the datas that we gotfrom the questionnaire which is collected from the 17 associations that train musicteachers and give flute education, and the datas, which we got from the flute artists byface to face meetings,tried to be explained. These opinions and suggestions would bethought, to be helpful to the flute educationist, flute learners, and to be a guide to thefollowing investigations.Advisor: Prof. smail BOZKAYA The number of pages: 131