Derviş Vahdet-i ve 31 Mart olayı
Dervish Vahdeti and the issue of March 31 st
  1. Tez No: 188331
  2. Yazar: AKİF DENİZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADEM TUTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 31 Mart Olayı, İttihat ve Terakki, Derviş Vahdeti, VolkanGazetesi, The Issue of 31st March, Union and Progress, Dervish Vahdeti, TheVolkan Newspaper
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziDERVİŞ VAHDETİ VE 31 MART OLAYIAkif DENİZFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüİslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalıİslam Tarihi Bilim Dalı2005, Sayfa: VI+4331 Mart Olayı'nın çıkmasına sebep olan en önemli olay İttihat ve Terakki'yekarşı olan muhalefettir. İngilizlerin desteğini sağlayan Prens Sabahattin ve AhrarFırkası'nın faaliyetleri de bunlar arasındadır.Derviş Vahdeti'nin bu ayaklanmadaki rolüne gelince, hiç şüphesiz buayaklanmada Derviş Vahdeti'nin ve çıkardığı ?Volkan? gazetesi'nin payı mutlakavardır. Ama bu olayı tamamen Derviş Vahdeti'ye bağlamak doğru değildir. Bu isyanSelanik'ten gelen ?Hareket Ordusu? tarafından bastırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster?s DegreeDERVISH VAHDETİ AND THE ISSUE OF MARCH 31 ST.Akif DENİZThe University of FiratSocial Sciences InstituteMain Science Branch, Of Islamic History2005, Page: VI + 43The most important even causing the 31st March issue is the opposition againstUnion and Progress. Prince Sabahattin and the Ahrar Division activities are amongthem.When we turn back to Dervish Vahdeti?s role in this rebellion we see thatDervish and the newspaper he had called ?Volkan? had a great contribution.Nevertheless it is not true to say that this event?s responsibility belogs to DervishVahdeti only. This rebellion has been controlled by the ?Motion Arms? which camefrom Selanike.