Fotoğraf ve ideoloji: Ülkü Dergisi örneği (1941-1950)
Photography and ideology: ÜIku Magazine case (1941 -1950)
  1. Tez No: 188330
  2. Yazar: SARPER DOST
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METE KAAN KAYNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ideology, Photography, UIku, People's House, Early Republican Era of Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu tez, fotoğraf ve ideoloji arasındaki ilişkiyi Ülkü Dergisi'nde yayınlanmış fotoğraflarla inceleyi amaçlamaktadır. Ülkü Dergisi'nde yer alan fotoğrafların, erken Cumhuriyet döneminin ideolojisi ve buna bağlı gelişen sanat politikaları çerçevesinde incelemesi gerçekleştirilmiştir. Fotoğrafların incelenmesinde teorik çerçeveyi Roland Barthes'ın“studium”kavramı oluşturmaktadır. Çalışmada söz konusu fotoğraflar ile erken Cumhuriyet dönemi resmi ideolojisi arasında doğrusal bir ilişki olduğu sonucuna varılarak fotoğraf ve ideoloji arasındaki ilişkinin niteliği studium analiz edilerek ortaya konmuştur.Anahtar Sözcüklerİdeoloji, Fotoğraf, Ülkü Dergisi, Halkevleri, Erken Cumhuriyet Dönemi
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the relation between photography and ideology in the context of photographs which published in UIku Magazine. Analyze of photographs examined in the frame of official ideology of Early Republican Era of Turkey and its art policies. Theoretical context supplied by the concept of studium which was drawn by Roland Barthes. After analyzing the photographs, the thesis concludes the attribution of relation between photography and ideology that there is a significant relation between the photography and ideology, through the analysis of studium, in result of relation between Early Republican Era of Turkey and photographs that published in UIku Magazine.