Essays on applied macroeconomics
Uygulamalı makroekonomi hakkında çalışmalar
- Tez No: 188439
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT ÖZLALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Blok Özyineli VAR, EMBI, Endüstriyel Üretim, Gelişmekte OlanPiyasalar, Olay İnceleme Analizi, Spor Ekonomisi, Block Recursive VAR, EMBI, Emerging Markets, Event Study Analysis, Industrial Production, Sports Economics
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma, FED müdahalesi ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki ilişkiyi, S&P500getirisinin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na etkisini ve Türkiye'deki endüstriyel üretimbüyümesi ile Beşiktaş arasındaki bağlantıyı inceleyen üç çalışmadan oluşmaktadır. İkincibölümde olay inceleme analizi kullanılarak FED müdahalesinin gelişmekte olan ülkelereetkisi incelenmektedir. Gelişmekte olan piyasalar endeksi (EMBI) göz önünde bulundurularakFED müdahalesi beş kategori altında gösterilmiştir. Üçüncü bölümde S&P500 getirisininİstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na etkisini aktif çatı altında incelenmektedir. Etkiyiyakalamak için blok özyineli VAR modeli kullanılmış, böylelikle S&P500 endeksinin cari veönceki değerlerinin İMKB getirisine etkisi incelenmiş ve İMKB getirisinin S&P500endeksine etkisi engellenmiştir. Günlük veri kullanılarak S&P500'e gelen pozitif bir şokunİMKB getirisini pozitif olarak 4 güne kadar etkilediği görülmüştür. Son bölümdeTürkiye'deki endüstriyel üretim büyümesi ile popüler futbol Türk takımı Beşiktaş arasındakibağlantı irdelenmiştir. Ampirik gözlem yapılarak Beşiktaş'ın Avrupa Kupalarındakibaşarısının endüstriyel üretim büyümesini arttırdığı görülmüştür. Bununla beraberdeplasmanda kazanılan maç, evde kazanılan maça göre endüstriyel üretimi daha çokarttırmaktadır. Öte yandan Türkiye liginde oynanan maçların endüstriyel üretime etkisiistatiksel bir kesinlik içermemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTESSAYS ON APPLIED MACROECONOMICSİnce, OnurMaster of EconomicsSupervisor: Asst. Prof. Ümit ÖzlaleJuly, 2005This study contains three studies, the relationship between FED intervention andemerging markets, the effect of S&P500 return on Istanbul Stock Exchange and theconnection between Turkish industrial production growth and the success of Beşiktaş. Thesecond chapter analyzes the effect of FED intervention on emerging markets with usingevent-study analysis. Considering Emerging Market Bond Index (EMBI) and grouping theeffect under five different categories, the effect of FED intervention on emerging markets areshown. The third chapter assesses the effect of S&P500 return on the Istanbul Stock Exchangewithin a dynamic framework. In order to capture the effect, we build a block recursive VARmodel allowing that S&P500 affects the ISE returns with its current and lag values but notvice versa. The estimates from daily data suggest that returns on S&P500 affect ISE returnpositively up to 4 days. The fourth chapter investigates the connection between Turkishindustrial production growth and the success of Beşiktaş, which is a popular Turkish soccerteam. The empirical evidence provided in the paper suggests that industrial production growthtends to increase with the success of Beşiktaş in European cups. Moreover, if the winnings arein displacement, the increase in industrial production is higher than if the winnings are in thehome field. On the other hand, findings on the effects of domestic games on industrialperformance are not statistically significant.