Evaluation of the Turkish army soldier recruitment system and a model proposal for the optimization of soldier recruitment system
Türk ordusu askere alma sisteminin değerlendirilmesi ve askere alma sisteminin optimizasyonu için bir model önerisi
  1. Tez No: 188440
  2. Yazar: AHMET YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL EREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Hedef programlama, Askere almaii, Recruitment, Goal programmingi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışma Türk Ordusu askere alma sistemini değerlendirmektedir. Budeğerlendirme 19 yıllık bir dönemde her dönem askere alınacak insanmiktarlarının 19 yıllık ortalamasından oluşan değerden yıllık toplam askermiktarlarının sapmasının hesaplanması ile yapılmaktadır. Ayrıca hedefdeğerden oluşan bu sapmaları minimize edecek bir model önerilmektedir. Buçalışma ayrıca askerlik hizmet süresinin değiştirilmesi ve askere alınmayaşlarının aynı yıl doğmuş insanlar için farklı uygulanması ile sağlanan esnekliksonucunda sıfır sapma sağlayabilecek hedef asker miktarı değerlerini debulmaktadır. Çalışmanın sonuçları göstermektedir ki farklı askerlik yaşıuygulamasının esnekliği olmadan bile model her zaman uygulanmakta olansistemden daha iyi sonuçlar vermektedir.
Özet (Çeviri)
This study evaluates the Turkish Army recruitment system by measuring thetotal deviations of personnel inventories from the target value of inventory level.The target inventory level is the average of projected available human source inthe next 19 years. In our study we offer a model that minimizes the deviationsfrom the targeted inventory level of soldiers. The study also computes the zerovalue of total number of deviations for different service time durations in themilitary with applying different ages for the people of same birth year at the timeof recruitment. The results of the study indicate that even without the flexibilityof applying different ages, the model always achieves better results than thecurrent recruitment system.