Bulgaria: History and postcommunist transition
Bulgaristan: Tarihi ve komunizm sonrası değişim
- Tez No: 188441
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NUR BİLGE CRİSS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bulgaristan, Tarih, Sosyal De i im, Politik De i im, Azınlıklar, Ekonomik De i im, Dı Politika De i imi, Bulgaria, History, Social Transition, Political Transition, Minorities, Economic Transition, Foreign Policy Transition
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZETBULGAR STAN: TAR H VE KOMUN ZM SONRASI DE Mzgü, AdemYüksek Lisans, Uluslararası li kiler BölümüTez Yöneticisi: Asst. Prof. Dr. Nur Bilge CrissTemmuz 2005Bu tez, Balkanlar'da ba ımsız bir Bulgar krallı ının ortaya çıkmasından modernBulgaristan'a kadar, temel olarak sosyal-politik, ekonomik ve dı politika boyutunu elealarak Bulgaristan'ın kurulu u ve de i imini incelemektedir. Bu tez, tarihteki önemli dönünoktalarına, çatı malı Balkan ortamındaki Bulgaristan'ın trajedilerine ve yakın geçmi teülkenin yönünü ve do asını kökünden de i tiren olaylara ı ık tutarak, bugünün geli endemokratik Bulgaristan'ının genel bir perspektifini vermeyi amaçlamaktadır. Bu çalı ma,etnik çatı manın olmaması, hızlı ekonomik geli me ve barı çı aktif politikası sebebiyleülkenin dönü ümünün sıra dı ı ve örnek bir nitelik ta ıdı ı tezini savunmaktadır Ayrıca tez,Osmanlı yönetiminin ho görülü yapısını, ülkenin barı içindeki de i imini açıklayarak Türkazınlı ın barı çı, itaatkar ve sadık karakterini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBULGARIA: HISTORY AND POSTCOMMUNIST TRANSITIONzgü, AdemM.A., Department of International RelationsSupervisor: Asst. Prof. Dr. Nur Bilge CrissJuly 2005This thesis analyses establishment and transition of Bulgaria in chronologicalorder, starting from the emergence of an independent Bulgarian kingdom in the Balkansto modern Bulgaria, mainly elaborating changes in the social-political, economic andforeign policy dimensions. The thesis aims to give a general perspective of today?sdeveloping democratic Bulgaria, shedding light on critical turning points in history, thetragedies of Bulgaria in the conflictual environment of the Balkans, and recent events, whichfundamentally changed the direction, and nature of the country. This study claims that thetransition has been extraordinary and exemplary for many reasons including the absenceof ethnic unrest, rapid economic developments and peaceful active foreign policy.Moreover, the thesis points out the tolerant structure of Ottoman governance, and thepeaceful, acquiescent, and faithful character of the Turkish minority, explaining theirimportant role in the peaceful transition of the country.