Examination of Foucault's biopolitics in Swastika Night and The Handmaid's Tale
Svastika Geceleri ve Damızlık Kızın Öyküsü'nde Foucault'un biyopolitikasının incelenmesi
- Tez No: 746636
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZ ÖKTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kadın bedeninin erkek tohumunun taşıyıcısı işlevini taşıdığı Aristoteles'ten bu yana Batı ataerkil toplumunda baskın bir düşüncedir. Bu anlayışa bağlı olarak kadın, Batı kültüründe üremeye indirgenmiş ve ikincil bir yere konumlanmıştır. Foucault'ya göre, 17. yüzyılda iktidar zihniyetindeki değişimlerle birlikte beden, siyasetin odak noktası haline gelmiş ve bireyin bedeni, özellikle de kadın bedeni, siyasal ve toplumsal bir varlık olan nüfusun hayati bir bileşeni olarak kontrol edilmeye ve düzenlenmeye başlamıştır. Biyolojik gelişmelere ilişkin düzenlemeler getiren bu yeni iktidar türü, Foucault tarafından“biyo-iktidar”olarak kavramsallaştırılmakta ve nüfusu yönetimi için bireyin bedeni üzerinde inşa edilen politikalara“biyopolitika”adı verilmektedir. Bu çalışma, Foucault'nun biyopolitikası çerçevesinde Katherine Burdekin'in Svastika Geceleri (1937) ve Margaret Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü (1985) adlı romanlarını feminist bir bakış açısıyla incelemektedir. Kadın bedeninin üreme potansiyeli nedeniyle, kadınların sadece bedenleriyle tanımlandıkları ve ulusal güvenlik, dayanıklılık ve ekonominin hayati bileşenleri olarak aşırı faşist ataerkil hükümetlerin neo-muhafazakar politikalarının yanı sıra biyopolitika ilkelerine maruz kaldıkları ileri sürülmektedir. Çalışma, seçilen romanların analizi ile Foucault'nun eserlerinde öne sürdüğü biyopolitikaların aşırı kullanımının olası sonuçlarını gözler önüne sermektedir. Çalışmanın sonucunda, spekülatif edebiyat eserleri olarak Svastika Geceleri ve Damızlık Kızın Öyküsü'nün geleneksel ataerkil ideoloji ve ayrıcalıklara uyulması ve aşırıya kaçılması durumunda kadınların ne kadar aşağılanabileceğini gösterdiği ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The idea that the female body merely functions as a vessel that carries the male seed has prevailed in the Western patriarchal societies since Aristotle. Because of this understanding, women's role has been degraded into reproduction and they have been positioned as secondary class in Western culture. According to Foucault, with the changes in the mentality of power in the seventeenth century, the body became a focal point of politics, and individual's body, especially the female body, started to be controlled and regulated as a vital component of population which now became a political and economic concern. This new type of power which set regulations on biological developments is conceptualized as“biopower”by Foucault and the politics constructed over individual's body for population governance is termed as“biopolitics”. Within the frame of Foucault's biopolitics, this study analyses Katherine Burdekin's Swastika Night (1937) and Margaret Atwood's The Handmaid's Tale (1985) with a feminist perspective. I argue that because of the reproductive potential of the female body, women in both novels are merely defined according to the functioning of their bodies which are seen as vital components of national security, durability and economy and they are exposed to excessive principles of biopolitics of neoconservative fascist patriarchal governments. With the analysis of the selected novels, in this study I try to elaborate on the possible outcomes of the severe use of biopolicies, which Foucault discusses in his works. I conclude that, as speculative literary works, Swastika Night and The Handmaid's Tale indicate the extent to which women can be degraded if traditional patriarchal ideology and privileges are followed and taken to extreme.
Benzer Tezler
- The order of the differently-abled: A biopolitical and evolutionary analysis of Martin McDonagh's plays
Farklı-yetililerin düzeni: Martin McDonagh'ın oyunlarının evrimsel ve biyopolitik incelemesi
FATMA KARAASLAN ÖZGÜ
Doktora
İngilizce
2023
Batı Dilleri ve EdebiyatıEge Üniversitesiİngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NEVİN KOYUNCU
- Beden sosyolojisi bağlamında postmodern kimlik oluşumunda tüketim olgusunun edebi metinlerde analizi
Analysis of the consumption phenomenon in the formation of postmodern identity in literary texts in the context of the sociology of the body
MEHMET TANER TÜRK
Doktora
Türkçe
2021
Amerikan Kültürü ve EdebiyatıEskişehir Osmangazi ÜniversitesiKarşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEDİNE SİVRİ
- Giorgio Agamben: İstisna hali ve egemenlik kavramları üzerine bir inceleme
Giorgio Agamben: An examination on the concepts of state of exception and sovereignty
VELAT EDİŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
FelsefeDokuz Eylül ÜniversitesiFelsefe Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÖZLEM DUVA KAYA
- The ultrasound fetal image: The event of birth, female body and medical discourse
Ultrason fetus imajı: Doğum olayı, kadın bedeni ve tıbbi söylem
ERSAN OCAK
Doktora
İngilizce
2008
Bilim ve Teknolojiİhsan Doğramacı Bilkent ÜniversitesiSanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. MAHMUT MUTMAN
- Biyo-iktidar yoluyla uysallaşan bedenler:Mahābhārata'da kadın ve dulluk
Creation of docile bodies via bio-power; woman and widowhood in the Mahābhārata Epic
AYŞE KARAPINAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Doğu Dilleri ve EdebiyatıErciyes ÜniversitesiDisiplinlerarası Güney Asya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ALİ KÜÇÜKLER