The Effectiveness of task-based instruction in the improvement of learners' speaking skills
Göreve dayalı öğretim tekniğinin öğrencilerin konuşma becerileri üzerindeki etkinliği
  1. Tez No: 188496
  2. Yazar: BARIŞ KASAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. THEODORE RODGERS, DR. BİLL SYNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Göreve dayalı öğretim tekniği, göreve dayalı aktiviteler, konuşma, Tasks, Task-based instruction, Speaking
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma, göreve dayalı öğretim tekniğinin öğrencilerin konuşmabecerilerini geliştirmekteki etkisini, ve Anadolu Üniversitesi, Yabancı DillerYüksekokulu'ndaki öğrencilerin ve öğretmenin bu teknik ile ilgili algılarınıincelemiştir.Veriler bir kontrol ve bir uygulama grubuna verilen anketler, mülakatlar vesözlü sınavlardan toplanmıştır. Toplam 45 kişiden oluşan bu gruba göreve dayalıöğretim tekniğinin uygulandığı çalışma öncesi ve sonrasında sözlü sınavlaryapılmıştır. Uygulama öğretmeni ile de çalışma öncesi ve sonrasında kullanılantekniğe karşı olan tutumu üzerine mülakat yapılmıştır. Ayrıca uygulama grubundangelen küçük bir grupla öğrencilerin bu tekniğe karşı olan öğrenmek için mülakatlaryapılmıştır.Bunların yanı sıra, çalışmada kullanılan 11 tane göreve dayalı aktivitenin herbirinden sonra uygulama grubu öğrencilerine anketler dağıtılmıştır. Sözlü sınavsonuçları ve anketler nicel, mülakatlar ise nitel olarak değerlendirilmiştir. Gruplararası karşılaştırmaları incelemek için t-testleri uygulanmıştır. Bu testler, hiçbirkarşılaştırmanın istatistiksel olarak önemli olmadığını göstermiştir.Fakat çalışma, aynı zamanda öğrencilerin ve öğretmenin, göreve dayalıöğretim tekniğine karşı olan genel tutumlarının pozitif olduğunu ortaya koymuştur.Algı anketlerinin sonuçlarına göre de, öğrenciler çalışmada kullanılan göreve dayalıaktivitelere karşı çoğunlukla tarafsız, bazen de pozitif olduklarını, ve bu aktivitelerikonuşma becerilerini geliştirmek anlamında yardımcı olduğunu göstermiştir.Çalışmanın sonuçları konuşma dersi veren öğretmenlerin, kullandıkları dersmateryallerindeki aktiviteleri göreve dayalı öğretim tekniğine biraz daha yakın birhale getirmelerine yardımcı olabilir. Böylece öğrenciler sözel dil kullanımına dahaaktif bir biçimde katılabilir ve karşılığında konuşma becerilerini geliştirebilirler.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the effectiveness of task-based instruction (TBI) inimproving students? speaking skills as well as student and teacher perceptions of TBIat Anadolu University School of Foreign Languages.Control and experimental class data were gathered through questionnaires,interviews and oral tests. Oral pre- and post-tests were administered to both classescomprising 45 students total. The teacher?s perceptions of TBI were explored in pre-and post-treatment interviews, and a post-treatment interview was also conductedwith a focus group from the experimental class.Questionnaires were distributed to the experimental group after each of 11treatment tasks. Data from the oral pre- and post-tests and questionnaires wereanalyzed quantitatively while data from the teacher interviews and the focus groupdiscussionwere analyzed qualitatively. T-tests were run to compare the improvement betweengroups and to analyze improvement within groups. The T-tests revealed nosignificant differences in any of the comparisons.The study demonstrated, however that students? general perceptions of task-based instruction were positive, and the interview with the study teacher also yieldeda positive result. The questionnaire results demonstrated that students had neutral orpartially positive reactions to the treatment tasks but found these helpful indeveloping their oral skills.Findings of this study may inspire teachers teaching speaking to adapt someof the activities in the usual course book according to a more task-based approach, sothat students can participate in oral practice of language actively and in turn helpthem improve their speaking abilities.