Impact of dialogue journals on language anxiety and classroom affect
Diyalog günlüğünün dil kaygısı ve sınıf üzerindeki etkisi
- Tez No: 188495
- Danışmanlar: DR. SUSAN JOHNSTON, DR. BİLL SYNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil kaygısı, diyalog günlüğü
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma diyalog günlüğü kullanımının dil kaygısı ve sınıf üzerindekiüzerindeki etkilerini incelemiştir. Çalışma bir kontrol grubu ve bir deney grubuylaZonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde 2005 yılı bahar dönemindegerçekleştirilmiştir. Toplam 48 öğrenci ve bir öğretmen çalışmaya katılmıştır.Diyalog günlüğü kullanımı üzerine verilen bir semineri takiben, öğretmen sınıfta herzamanki olağan eğitimine devam etti ve diayalog günlüğü kullanımı ekledi. Diyaloggünlüğü kullanımı kontrol grubunun eğitiminde yer almadı.Veri anketler ve görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Anketler her iki gruba daaltı haftalık çalışmanın öncesi ve sonrasında uygulanmıştır. Anketler, (1)-Kesinliklekatılmıyorum ifadesi ile (5) Kesinlikle katılıyorum ifadesi arasındaki Likert ölçeğiöğelerinden oluşmuştur. Görüşmeler de öğretmenle ve seçilen öğrencilerle çalışmasonrasında yapılmıştır.Anketler t-test ANOVA testleri ile analiz edilmiştir. Sonuçlar FLCASölçümüyle çalışma sonrasında deney grubuyla kontrol grubu arasında önemli hiçbirfarkın olmadığını ortaya çıkarmıştır. Fakat öğretmen ve öğrenci görüşmelerindetoplanan veriler diyalog günlüğü uygulamasının ngilizce derslerine olan tavırlarüzerinde olumlu etkilerinin olduğunu ileri sürmüştür.
Özet (Çeviri)
This study explored the impact of using dialogue journals on languageanxiety and classroom affect. The study was conducted with one control group andone experimental group at Zonguldak Karaelmas University in the spring semester of2005. In total, 48 students and one teacher participated in the study. Following aworkshop on the implementation of the dialogue journal, the teacher taught her classas usual and added dialogue journal use. Dialogue journal use was not part of theinstruction for the control group.Data were collected through questionnaires and interviews. Thequestionnaires were administered to both groups before and after the six-weektreatment. The questionnaires consisted of Likert scale items from (1)-StronglyDisagree to (5)-Strongly Agree. Interviews were also conducted with the teacher andselected students after the treatment.Questionnaires were analyzed by t-tests and ANOVA tests. The resultsrevealed that no significant differences after the treatment were found between thecontrol group and the experimental group students? anxiety levels as measured byFLCAS. However, data collected in teacher and student interviews suggested thatdialogue journal implementation had positive effects on attitudes towards Englishcourses.Key Terminology: Foreign language anxiety, dialogue journal.