Başlangıcından günümüze kontak doğaçlama üzerine sosyo-kültürel hayatın etkileri
The effects of socio-cultural life on the contact improvisation since it's beginning to the date
  1. Tez No: 188551
  2. Yazar: SERNAZ DEMİREL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EMİNE ÖNEL KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kontak doğaçlama, hareket formu, sosyo-kültürel, modern dans, Contact improvisation, action form, socio-cultural, modern dance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZETBAŞLANGICINDAN GÜNÜMÜZE KONTAK DOĞAÇLAMAÜZERİNE SOSYO-KÜLTÜREL HAYATIN ETKİLERİSernaz DEMİRELBu tez çalışmasında 1970'li yılların sosyal ve kültürel ortamıyla şekillenen kontakdoğaçlama hareket formunun değişen değerlerle birlikte günümüze kadar olansüreçte nasıl şekillendiği sorgulanmıştır. `Değişen yaşam standartları hareketformunu etkiler mi?' sorusundan yola çıkılarak kontak doğaçlamanın hareket formözellikleri üzerinde durulmuştur.Kontak doğaçlama, hem sosyal dans hem de deneysel dans özeliklerini içindebarındıran bir yapıdadır. Kültür, dans ilişkisi ve Amerikan toplumunda dokunmagibi konuları içine alarak, dönemin sosyal ve kültürel yapısı ile ilgilidir.Hareket ile ilgili değişen değerleri anlayabilmek ve karşılaştırmalar yapabilmek içinmodern dans tarihinin gelişim sürecine bakmak gerekir. Bu nedenle modern danstarihinin gelişim sürecine kısaca değinilerek kontak doğaçlamanın oluşumuna zeminhazırlayan koreograflar incelenmiştir.Kontak doğaçlama postmodern anlayışlarla şekillenmiştir. Bu nedenle ortaya çıkışınazemin hazırlayan postmodern koreograflar ve oluşumlar irdelenirken, kontakdoğaçlamayı bir hareket formu olarak tanımlayabilmek açısından farklı hareketformları ile karşılaştırmalar yapılmıştır.Sonuç olarak kontak doğaçlama performanslarını içeren videoların izlenmesi vekarşılaştırmalar yapılması yöntemi kullanılarak, 1980'li yıllardan günümüze kadarolan süreçte değişen anlayışlar çerçevesinde, temel hareket form özelliklerinindışında, kontak doğaçlamanın ortaya çıktığı dönemin anlayışlarının değişimeuğradığı ve kontak doğaçlamanın modern dans tekniğinin içinde bir form olarakkabul edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECTS OF SOCIO-CULTURAL LIFEON THE CONTACT IMPROVISATIONSINCE IT?S BEGINNING TO THE DATESernaz DEMİRELIn this thesis study, it is questioned how the contact improvisation action form, whichtook shape in 1970s? social and cultural environment, has taken shape with thechanging values in the period up until now. The features of contact improvisationaction form are stressed by asking the question ?Do the changing life standards affectthe action form?".It is of a structure that includes contact improvisation?s both social dance andexperimental dance features. It is about the social and cultural structure of the periodby covering culture, dance relationship and contact in American society.It is necessary to look at the development process of modern dance history tounderstand the changing values relating to action and to make comparisons. For thisreason, by touching on the development process of modern dance history, thechoreographers that prepared the grounds for the formation of contact improvisationare examined.Contact improvisation has taken shape with postmodern understanding.Consequently, while explicating the choreographers and formations that preparedgrounds for its emerging, comparisons are made with different action forms so as todefine contact improvisation as an action form.As a result, it is observed by using the method of making comparisons and watchingthe videos that include contact improvisation performances that, within the frame ofchanging understandings in the period since 1980s to the date and apart from basicaction form features, the understandings of the period when contact improvisationemerged have changed and contact improvisation has been accepted as a form withinmodern dance technique.