Makroekonomik faktörlerin bankaların karlılığı üzerine etkileri: 2000-2004 dönemi Türk bankacılık sistemi üzerine bir uygulama
The effect of macroeconomical factors to the profitability of the banks: The practice period of 2000-2004 Turk banking system
  1. Tez No: 188563
  2. Yazar: ABDULKADİR DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLER ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karlılık, Makroekonomik faktörler, phlips Peron testi, EKK testi, Arch testi, Profitability, Macroeconomical factors, Philips-Peron tests, EKK test, Arch tests
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bankaların işlevlerini sağlam bir yapıda ve düzenli bir şekilde yerinegetirebilmeleri için gelişip büyümeleri, gelişip büyümelerini de devam ettirebilmeleriiçin ise kar elde etmeleri gerekmektedir. Kar elde edilebilir ancak, elde ettiği karlarınamaçlara uygun olup olmadığı ya da eldeki varlıklar ve kaynaklarla ne oranda kar eldeedildiği önemlidir. şte bu durum ortaya karlılık kavramını çıkarmaktadır. Karlılıkbankaların iç ve dış faktörlerinden etkilenmektedir. ç faktörler olarak bankanınçalışanları, piyasa payı, büyüme stratejisi.. vb faktörleri sayabiliriz. Dış faktörleri isemakro ekonomik faktörler olarak genelleyebiliriz. Makro ekonomik faktörlerdemeydana gelen her değişim bankaların her türlü işleminde değişiklik yaratmakta budadoğrudan yada dolaylı olarak karlılığı etkilemektedir. Ülke ekonomilerinde yaşanankrizler bankacılık sektörünü çoğu zaman diğer sektörlerden çok daha kısa sürede vedaha derinden etkilemektedir.Çalışmada, makroekonomik faktörlerin bankalarının karlılığına olan etkileriniincelemek amacıyla Philips-Perron testi ve Arch testleri yapılarak sonuçlarıtartışılmaya, analiz kapsam ve bilgileri ışığında belli sonuçlar ortaya konulmayaçalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
To assume the functions in a firm form and to perform an orderly way the banks needto develop and grow, and to keep on their developing and growing they need to profit. It maybe profited but, it is important if the profits are apropriate to the aims or how much asset andthe sources were gained(gathered). This position deduces the profitabilty concept.Profitability is effected by the interior and exterior factors of banks. As interior factors bankemployees, market apportionment, growing strategy..etc. can be taken in consideration . Asexterior factors we can generalize macro economical factors. Every change in macroeconomical factors creates an alteration in any operations of the banks and this effects theprofitability directly or indirectly. Crisis which were seen in the country economies, mostlyeffect banking sector in a less time than the other sectors and more deeply .In working, with the aim of researching the effects of macroeconomical factors to theprofitability, Philips-Perron and Arch tests were performed and it is tried to discuss andpresent the results under the data(light) of analyse consideration and informations .