Bir auteur yönetmen olarak Fatih Akın sineması
Fatih Akın cinema as an auteur director
- Tez No: 397677
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İRFAN HIDIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Auteur, göçmen, kimlik, kültür, sinema, yönetmen
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
1945 yılından sonra Avrupa'ya ve özellikle Almanya'ya doğru başlayan göç dalgasının etkisiyle Türkiye sınırları d ışında, aslen Türk ama aidiyet olarak Alman kültürüne yakın 3.kuşak bir Türk nesli ortaya çıkmıştır. Tam manasıyla ne Türkiye'de Türk, ne de Almanya'da Alman olamamış 1. ve 2. kuşaktan farklı olarak 3. kuşak bilimden sanata kadar kendilerine yaşadıkları toplumda önemli bir yer edinmişlerdir. Göçmen bir yönetmen olan Fatih Akın alanında önemli eserler ortaya koymuştur. Fatih Akın'ın bir Auteur yönetmen olduğu iddia edilebilir. Zaten çalışmanın varsayımı da buna dayandırılacaktır. Bu çalışmada öncelikle Fatih Akın'ın Auteur yönetmen olarak anılmasında önemli bir yere sahip olan göç kavramına yer verilecektir. Göç, göçmen, kimlik, kültür gibi kavramlara ve başlıca göç kuramlarına genel manada bakılacaktır. Bu kavramların Fatih Akın Sineması'nda nasıl karşılık bulduğu ve nasıl temsil edildiği araştırılıp, içerik olarak göç, göçmenlik ve çok kültürlülük gibi konuları filmlerinde nasıl işlediği araştırılacaktır. Yönetmenin temelde etkilendiği İtalyan Yeni Gerçekçiliği, Film Noir gibi kavramların yanı sıra, filmlerinde kullandığı ikili bakış açısı, sahneleme teknikleri, film yapma ve konu seçme stilinin üzerinde durulacaktır. Günümüzde değişen sinema anlayışı içinde Fatih Akın Filmlerinin yeri, önemi ve Türk Sineması'na katkıları değerlendirilecektir. Ayrıca, Akın'ın filmlerinde kullandığı dil, mekân seçimi, öyküleme teknikleri, aksanlı ve etnik kodlar üzerinde çıkarımlar yapılacaktır. Çalışmayla ilgili literatür taramasının yanı s ıra teknik ve içerik yorumlamaya olanak sağlayacak şekilde, seçilen filmler izlenecek ve alt başlıklar oluşturacak, analizler yapılacaktır. Bir Auteur yönetmen olarak Fatih Akın filmlerinin Türk, Alman ve Dünya Sineması açısından değerlendirilmesi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
After 1945, under the influence of the waves of immigration that began into Europe, especially to Germany, outside the borders of Turkey, originally Turkish but close to the German culture of belonging, a 3rd generation of Turks has emerged. Literally, neither they could be Turkish in Turkey, nor have to be German in Germany, unlike the first and second generations, the third generation have obtained an important place from science to art in the society they live in. As a director, Fatih Akın has revealed important works in the field. It could be claimed that Fatih Akın is an auteur director. Already the assumption of the work will be based on it. In this study primarily, it will be given an include to the concept of immigration which has an important place to referred Fatih Akın as an auteur director. It will be examined in general; concepts such as migration, immigration, identity, culture and the main migration theories. It will explore how these concepts represented and correspond in Fatih Akın's cinema, and besides, it will be investigated how he committed topics as content; such as migration, immigration and multiculturalism in his films. The director basically influenced by Italian neorealism, as well as concepts such as Film Noir, it will focus on binary perspective used in his films, staging techniques, the topic of choosing a style and film making. Today, in the understanding of the changing cinema, Fatih Akin film's place, importance, location and the contributions to Turkish cinema will be evaluated. In addition, inferences will be made on the language used in Akin's films, the choice of venue, narration techniques, accented and ethnic codes. As well as the literature search about the work, in order to allow technical and content interpretation, selected films will be monitored and analyzed to create diligence subtitles. As an auteur director Fatih Akin's films will be evaluated in terms of Turkish, German, and world cinema. Keyword: Auteur, immigrant, identity, culture, cinema, director.