İlköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin cebir öğrenme alanında karşılaşılan kavram yanılgılarının giderilmesinde etkinlik temelli yaklaşımın etkililiği
The Effectiveness of activity based approach in overcoming misconception in the field of learning algebra appreared among the sixth students
  1. Tez No: 188600
  2. Yazar: RECAİ AKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Algebra, Misconceptions, Activity Based Teaching
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
İlköğretim okullarındaki matematik derslerindeki kavramlar, kurallar ve işlembilgisi her bireyi öğrenmesi gereken konulardır. Özellikle ilköğretim çağındaöğrencilerin cebir konuları ile ilgili kazanımları günlük yaşamlarında önemli roloynamaktadır. Öğrencilerdeki temel cebirsel kavramların oluşumu ve cebirseldüşüncenin gelişimi, ilköğretim çağında verilen cebir eğitimiyle yakından ilişkilidir.Bu eğitim içersinde çeşitli faktörler rol oynamasına rağmen en önemli faktörünkullanılan öğretim yöntemini olduğu söylenebilir. Ayrıca cebirsel kavramlarıngelişimi için öğrencilerin aritmetikten getirdikleri bir takım yanlış anlamaların vekavram yanılgılarının belirlenmesi önemlidir. Öğrencilerin sahip olduklarımatematiksel bilgilerin öğrenilmesi ve bu bilgilere dayalı bir öğretimin uygulanmasıcebir konularının öğretilmesinde kolaylık sağlayacaktır.Bu araştırmanın iki temel amacı vardır. Birincisi; ilköğretim altıncı sınıföğrencilerinin cebir öğrenme alanındaki karşılaştıkları kavram yanılgılarını tespitetmektir. kinci olarak ise bu kavram yanılgılarını gidermede etkinlik temelliöğretimin etkililiğini belirlemektir.Araştırma, 2005-2006 öğretim yılı 2.yarılında Bolu ilinde pilot uygulamayapan bir ilköğretim okulunda yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini bu ilköğretimokulunda okuyan ve rasgele yöntemiyle seçilen 2 grup oluşturmaktadır. Araştırmada,?Kontrol Gruplu Ön Test-Son Test Deney Modeli? kullanılmıştır. Deney grubuna,etkinlik temelli öğretim yaklaşımına göre eğitim verilirken, kontrol grubuna isegeleneksel öğretim yaklaşımına göre eğitim verilmiştir. Deney ve kontrol gruplarınıncebir öğrenme alanındaki kavram yanılgılarını belirlemek için araştırmacı tarafındangeliştirilen ?Cebir Testi? uygulanmıştır. Aynı testler eğitimden sonra dauygulanmıştır. Ayrıca deney gruplarından seçilen on öğrenci (beş erkek-beş kız) ileeğitimden önce ve eğitimden sonra görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerdeöğrencilerden cebir testindeki sorulara verdikleri cevapları açıklamaları istenmiştir.Araştırmanın bulguları eğitimden önce öğrencilerin cebirde kullanılanharflerle, değişkenlerle ve eşitlik kavramı ile ilgili bir takım kavram yanılgılarınınolduğu ve etkinlik temelli öğretimi bu kavram yanılgılarını azaltmada etkiliolduğunu, geleneksel öğretimin ise kavram yanılgılarını azaltmada etkili olmadığınıgöstermiştir. Öğrencilerin bu kavramları daha kolay algılamaları için önce somutmateryaller kullanılarak ve sınıflarda tartışma ortamları yaratılarak etkinliklerhazırlanabilir.Anahtar Kavramlar : Cebir, Kavram Yanılgıları, Etkinlik Temelli Öğretim
Özet (Çeviri)
The knowledge of concepts, rules, and arithmetical operation in maths classesat primary schools are the subjects each individual should know. Particularly,primary school students? acquisitions related algebra topics play an important role intheir routines. The constitution of algebraic concepts and the development ofalgebraic thinking of the students are closely related to the algebra teaching inprimary education. Although various factors have roles in this education, it can besaid that the most important factor is teaching method. Moreover, it is important todetermine several misconceptions and misunderstandings caused by arithmetics forthe development of algebraic concepts. Finding out the current mathematicalknowledge of the students and application of teaching based upon this knowledgewill facilitate the algebra teaching.There two purposes of this study. The first one is to determine themisconceptions related to algebra of the sixth year students in primary education, andthe second one is to determine the effectiveness of the activity based teaching inovercoming these misconceptions.This study was conducted at a primary school which is a part of pilotapplication in Bolu in the Spring Term of 2005-2006 Educational Year. The sampleof the study was composed of students enrolled in this school and randomly selectedtwo groups. In the study, ?Pretest-Posttest Experimental Model with Control Group?was applied. Experimental group was taught according to the activity based teachingmethods whereas the control group was taught according to the traditional methods.?Algebra Test?, which was developed by the researcher in order to determine themisconceptions in the field of algebra learning of experimental and control groups,was given. The same tests were given at the end of the instruction as well. Moreover,ten students (5 girls and 5 boys) selected from the experimental group wereinterviewed before and after the instruction. In these interviews, the students wereasked to explain the answers they delivered for the questions in algebra test.The findings of this study indicated that students had had misconceptionsabout the letters, variables and equality concept in algebra before the instruction, andactivity based teaching was effective in overcoming these misconceptions, whereas,traditional method was not effective in overcoming misconceptions. Concretematerials can be used and activities can be prepared with creating discussionenvironments in order to enable the students percieve these concepts easily.