Van hiele modeline dayalı öğretim sürecinin sınıf öğretmenliği öğretmen adaylarının yeni geometri konularına yönelik hazırbulunuşluk düzeylerine etkisi
The Effect of Van hiele model based instruction process on primary candidate teachers' level of readiness towards new geometry subjects
- Tez No: 188599
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Adayı, Matematik Dersi Yeni ÖğretimProgramı, Geometri, Van Hiele Geometrik Düşünme Düzeyi, Pre-Service Teacher, New Mathematics Curriculum, Geometry, Van Hiele Geometric Thinking Level
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmada, sınıf öğretmenliği programındaki öğretmen adaylarınınyeni ilköğretim matematik (1-5. sınıflar) öğretim programındaki geometri konularınayönelik hazırbulunuşluk düzeylerinin belirlenmesi ve bu hazırbulunuşlukdüzeylerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.Araştırma, 2005-2006 öğretim yılı güz döneminde Abant zzet BaysalÜniversitesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda yapılmıştır. Araştırmanınörneklemini, Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı son sınıfında yer alan ve rasgeleseçilen 4 grup oluşturmaktadır. Gruplardan ikisi deney grubu diğer ikisi ise kontrolgrubu olarak belirlenmiştir. Araştırmada, ?Kontrol Gruplu Ön Test-Son Test DeneyDeseni? kullanılmıştır. Deney gruplarına, matematik dersi yeni öğretimprogramındaki geometri konularına yönelik hazırbulunuşluk düzeylerini geliştirmekiçin van Hiele'nin geometrik düşünme düzeylerine göre eğitim verilirken, kontrolgruplarına ise geleneksel yöntemle eğitim verilmiştir. Deney ve kontrol gruplarınınyeni matematik programındaki geometri konularına yönelik hazırbulunuşlukdüzeylerini belirlemek için verilen eğitimden önce ve sonra ?Van Hiele GeometriTesti? ve araştırmacı tarafından geliştirilen ?Geometri Başarı Testi? uygulanmıştır.Araştırmada, deney ve kontrol gruplarına yeni matematik programındakigeometri konularıyla ilgili 6 haftalık (18 ders saati) eğitim verilmiştir. Van Hiele'ningeometrik düşünme düzeylerine göre eğitim gören deney gruplarına, öğrencimerkezli, etkinlik temelli ve oluşturmacı anlayışa uygun eğitim verilirken; kontrolgruplarında eğitim öğretmen merkezli olarak yürütülmüştür.Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesinde grupların Van HieleGeometri Testi'nden ve Geometri Başarı Testi'nden aldıkları puanlar dikkate alınmışve bu verilerin analizi için t-testinden yararlanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarınıneğitimden önceki ve sonraki puan ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığı .05düzeyinde yorumlanmıştır.Araştırma sonucunda, van Hiele'nin geometrik düşünme düzeylerine göreeğitim gören öğretmen adaylarının verilen eğitimle, hem geometrik düşünmedüzeylerinin hem de matematik dersi yeni öğretim programındaki geometrikonularına yönelik hazırbulunuşluk düzeylerinin geliştiği sonucuna ulaşılmıştır.Bunun yanında geleneksel yöntemle eğitim gören öğretmen adaylarının, matematikdersi yeni öğretim programındaki geometri konularına yönelik hazırbulunuşlukdüzeyleri gelişirken, geometrik düşünme düzeylerinde gelişme görülmemiştir.Ayrıca araştırma bulgularından hareketle van Hiele'nin geometrik düşünmedüzeylerine göre verilen eğitimin, geleneksel yönteme göre öğretmen adaylarınınmatematik dersi yeni öğretim programındaki geometri konularına yönelikhazırbulunuşluk düzeylerini geliştirmede daha etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine and to develop the level of readinessof pre-service teachers in primary school teaching programme towards geometrysubjects of the new mathematics curriculum (1st-5th grades).The study has been carried out in 2005-2006 Fall term in Primary SchoolTeaching Department. The sample consists of 4 groups in senior classes that werechosen by random method. Two groups out of four were assigned as experiment andthe other two were assigned as control groups randomly. ?Pre-test-Post TestExperiment Pattern with Control Groups? was used in this study. While theexperiment groups were instructed according to Van Hiele Geometric ThinkingLevels to improve their level of readiness about geometry subjects in the NewMathematics Curriculum, the control groups were instructed according to thetraditional approach. To determine the level of readiness of the experiment andcontrol groups about the geometry subjects in the new mathematics curriculum, ?VanHiele Geometry Test? and ?Geometry Achievement Test? developed by theresearcher were conducted before and after instruction.The experiment and control groups were instructed about the geometrysubjects in the new mathematics curriculum for 6 weeks. The experiment groupswere taught according to Van Hiele Geometric Thinking Levels in a student-centered, activity based and constructivist approach while the control groups weretaught according to the teacher-centered approach.In the analyis of the data, the scores that students in both groups got fromVan Hiele Geometry Test and Geometry Achievement Test were taken intoconsideration and t-test was used to analyze the data. The difference between theaverage mean scores of student, in experiment and control groups? before and afterthe treatments was found meaningful as .05 level.As a result of the study, it can be concluded that the pre-service teachers,who were instructed according to the Van Hiele Geometric Thinking Levels, madeimprovements in geometric thinking levels and the level of readiness about thegeometry subjects in the new Mathematics Curriculum. Besides this, while thestudent teachers that were instructed in the traditional approach, developed in thelevel of readiness about the geometry subjects in the new Mathematics Curriculum,there were no statistically meaningful changes in their geometric thinking levels.Moreover, the findings of the study support that; the education which was carried outaccording to Van Hiele Geometric Thinking Levels is more effective for the pre-service teachers? development of the level of readiness about the geometry subjectsin the new mathematics Curriculum than for pre-service teachers instructed by thetraditional method.