Environmental scanning and interpretation of institutionalism by middle-sized family enterprises in the Marmara region, Turkey
Marmara Bölgesi'nde bulunan orta ölçekli aile şirketlerinde çevreyi inceleme ve kurumsallaşma olgusunun yorumlanması
- Tez No: 188607
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT BAYAZIT, PROF. DR. ÇİĞDEM KAĞITÇIBAŞI, PROF. DR. TAMER KOÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: çevreyi inceleme, kurumsal yorumlama, düşünme ihtiyacı, çevresel belirsizlik algısı, düzenleyici odak, orta ölçekli işletme, aile işletmesi, Environmental scanning, interpretation, institutionalism, need forcognition, environmental uncertainty, regulatory focus, middle-sized firm, familyfirms
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Neden bazı orta ölçekli aile şirketleri hızla yapılarını kurumsallaştırırken diğerlerigayriresmi şekillerde örgütlenmenin sağladığı gücü bırakmakta yavaşlar? Şirket sahibiyöneticilerin kişilikleri ve işletme çevresini inceleyişlerindeki farklılıkların aileşirketlerinde kurumsallaşmaya bakış açısında ve kurumsallaşma adına yapılan planlardavaryasyonu açıkladığı düşünülmektedir. Özellikle, düşünme ihtiyacının, düzenleyiciodağın, örgüt büyüklüğünün ve çevresel belirsizlik algısının orta ölçekli aile firmalarınınyöneticilerinin çevreyi incelemelerine, kurumsalaşmayı yorumlamalarına vekurumsallaşma konusunda yaptıkları planlara etkileri yönünden incelenmiştir. AraştırmaGebze ve stanbul'da faaliyet gösteren 90 orta ölçekli aile şirketi sahip-yöneticisiyletarama yöntemi ile yapılmıştır. Bulgular, işletme çevresinin incelenmesi ve özellikle dışkaynaklardan veri toplamanın, kurumsallaşmanın bir tehdit değil de fırsat ve gereklilikolarak yorumlanmasında önem taşıdığını göstermiştir. Düşünmeye olan ihtiyaçlarıyüksek olan sahip-yöneticilerin, bilgi toplama aktivitelerinin de az da olsa daha sıkolduğu, ve aynı zamanda, aile şirketleri için kurumsallaşmayı bir tehdit olarak değil debir fırsat ve gereklilik olarak yorumladıkları görülmüştür. Sahip-yöneticilerin, kurumsalyönetimi aile şirketlerinde bir fırsat, tehdit, yapılabilir ya da gereklilik olarakyorumlamalarının, kurumsallaşmaya yönelik atılacak adımları öngörmekte yetersizkaldıkları görülmüştür. Sahip-yöneticinin teşvik düzenleyici odaklı olmaları,kurumsallaşma ile ilgili yorumları ve kurumsallaşmaya yönelik planları öngörmezken,önlem düzenleyici odaklılık, işletmede çevre hakkında bilgi toplama, kurumsallaşmayıbir tehdit değil de fırsat olarak görme, ve kurumsallaşmaya yönelik planları oldukça iyiaçıklamıştır.
Özet (Çeviri)
Why are some mid-size family firms quick to institutionalize their structures while othersare slow to let go the power that comes with informal ways of organizing? Owner-managers? personality and scanning are suggested as drivers behind variance inperceptions of institutionalization in family firms as well as variance in planning futureinstitutionalization. Specifically, the role of need for cognition and regulatory focus,organizational size and perceived environmental uncertainty are examined for theirrelationships with managers? environmental scanning, interpretations ofinstitutionalization and action towards institutionalism in middle-sized family firms.Survey data were collected from owner-managers of 90 middle-sized familymanufacturing firms in Gebze and Istanbul, Turkey. Findings revealed the importance ofscanning through external sources on the issue interpretation as an opportunity and as anecessity. Managers who had high levels of need for cognition tended to scan theirenvironments more, and interpret institutionalism as an opportunity and a necessity, butnot as a threat for family firms. Interpretations of institutionalism failed to predict actionplans towards institutionalism, but found to be related to current levels of institutionalismof the firms. Promotion regulatory focus levels of the managers did not predictopportunity/threat interpretations or action plans towards institutionalism; however,prevention regulatory focus was revealed to be a strong predictor of environmentalscanning, opportunity/threat interpretations and action plans.