Bloom'un amaçlar taksonomisinin ilköğretim II. kademe resim-iş derslerine adaptasyonu
Adaptation of Bloom's objectives taxonomy to the drawing-work courses given in step II of primary education
  1. Tez No: 188681
  2. Yazar: DERYA DUYAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GONCA ERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Resim-iş Dersi, Amaçlar Taksonomisi, Eğitim Programı, GünlükPlan, Drawing-Work Course, Taxonomy of Educational, Education Program
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANABİLİM DALIRESİM İŞ EĞİTİMİ BİLİM DALIBLOOM'UN AMAÇLAR TAKSONOMİSİNİNİLKÖĞRETİM II. KADEME RESİM-İŞ DERSLERİNE ADAPTASYONUDerya DUYAR(Yüksek Lisans Tezi)Bu araştırma, Bloom'un amaçlar taksonomisinin İlköğretim II. Kademe resim-iş derslerineadapte edilmesini sağlamak amacıyla yapılmıştır.Araştırma, 2003-2004 ve 2004-2005 bahar döneminde gerçekleşmiştir. Bursa ili merkez üçilçeden (Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer) 10'ar okul olmak üzere toplam 30 okulda resim-işöğretmenlerine anket uygulanmıştır. 2004-2005 bahar döneminde anket sonuçlarıdoğrultusunda, Bloom'un amaçlar taksonomisi adapte edilerek amaçları ve hedefdavranışları belirlenmiş örnek bir ders planı oluşturulmuştur.Bursa merkez ilçelerinden Osmangazi Hamitler Adnan Türkay ve Yıldırım Şehit PolisBülent Arslan İlköğretim okullarının II. Kademeleri, 7/A sınıflarında bulunan 51 öğrenciörnek ders planı uygulanan grup, 7/B sınıflarında bulunan 51 öğrenci okul öğretmenitarafından hazırlanan plan uygulanan grup olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Bu gruplardan7/A grubuna araştırma kapsamında hazırlanan örnek ders planı uygulanmış, 7/B grubunaokulun resim öğretmeni tarafından hazırlanan ders planı uygulanmış ve öğrencilerdenkendi portrelerini yapmaları istenmiştir. Araştırma kapsamında öğrenci çalışmalarıtoplanarak değerlendirilmiştir. 7/A grubu öğrencilerine örnek ders planı kapsamında öntest ve son test uygulanarak ders öncesi ve ders sonrası bilgi düzeyleri kontroledilmiştir.7/B grubuna ders anlatımında müdahale edilmemiştir.Araştırma kapsamında anket formu ve örnek ders planı veri toplama amacı ile hazırlanmışve uygulanmıştır. Anket formu ile öğretmenlere resim dersi amaçlarının gerçekleşipgerçekleşmediği, resim dersi programı hakkında görüşleri sorulmuştur. Öğretmen önerilerive ders programı doğrultusunda örnek ders planı hazırlanarak Bloom'un amaçlartaksonomisi adapte edilmiştir.Öğrencilerin test sonuçları ve yaptıkları çalışmalar değerlendirildiğinde Bloom'un amaçlartaksonomisi adapte edilerek hazırlanan ders planının amaçların gerçekleşme derecesineolumlu katkısı olduğu ve öğretmenlere plan hazırlamada kolaylık sağladığı belirlenmiştir.Danışman: Yrd. Doç. Gonca ERİM
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF FINE ARTS EDUCATIONDISCIPLINE OF DRAWING-WORK EDUCATIONADAPTATION OF BLOOM'S OBJECTIVES TAXONOMY TO THE DRAWING-WORK COURSES GIVEN IN STEP II OF PRIMARY EDUCATION:Derya Duyar(Graduate Thesis)ABSTRACTThis study was carried out for the adaptation of Bloom's taxonomy of educationalobjectives to the drawing-work courses given in II.th grade of Primary Education.The study was carried out in the spring semester of the instruction year 2003-2004 and2004-2005. A poll was conducted with the teachers at each 10 schools, total of 30 schools,selected from each three districts of Bursa (Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım). In the springsemester of 2004-2005, objectives and target habits were determined and a course plan wascreated adapting Bloom's taxonomy in accordance with the poll results.Grade-7 Students from Primary Schools of Osmangazi Hamitler Adnan Türkay andYıldırım Şehit Polis Bülent Arslan, Bursa, were distributed into 2 groups, 51 which are in7/A branch which the plan prepared by the researcher is applicated, and 51 which are in7/B branch which the plan prepared by the school teacher is applicatedIn the 7/A branch, the course program prepared under the study, and in the 7/B branch, thecourse program created by the drawing course teacher of the school was followed and thestudents were asked to prepare their projects. Projects prepared by the students under thestudy were collected and assessed. Pre- and post-course knowledge level of the 7/A branchwas controlled with 10 tests and polls conducted under the study. It was not interfered inthe teaching method in the 7/B branch.In the study, polls and sample course plans were used for the data collection. By means ofpolls, the teachers were asked for their opinions on whether the objectives of drawingcourse are achieved and on efficacy of the course program was questioned. Bloom'staxonomy was adapted, creating a sample course program in accordance with the proposalsof teachers and the course program.It was determined from the assessment of test results of students and their projects that thecourse plans created by the adaptation of Bloom's taxonomy to have a positive effect onthe achievement of objectives and to facilitate the creation of course plans by the teachers.Advisor: Assistant Prof. Gonca ERİM