İlköğretim fen bilgisindeki üreme ve gelişme konusunun düzenlenmesi ve öğretimine yönelik program geliştirme üzerine bir çalışma
A Study on the curriculum design for the organization and the teaching on the subject 'reproduction and growth' in primary education science courses
  1. Tez No: 188682
  2. Yazar: DİLEK ZEREN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUHLİS ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Program Geliştirme, Öğretim Programı Tasarımı, Üreme veGelişme, Curriculum Development, Curriculum Design, Reproduction and Growth
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZETİLKÖĞRETİM FEN BİLGİSİNDEKİ ÜREME VE GELİŞMEKONUSUNUN DÜZENLENMESİ VE ÖĞRETİMİNE YÖNELİK PROGRAMGELİŞTİRME ÜZERİNE BİR ÇALIŞMADilek ZEREN(Yüksek Lisans Tezi)Bu araştırmada, ilköğretim ikinci kademe sekizinci sınıf fen bilgisi dersinde yeralan ?Canlılarda Üreme ve Gelişme? ünitesi öğretim programı ile yine bu ünitenin,araştırmacı tarafından geliştirilen öğretim programı tasarısı arasında hedef davranışlaraulaşılabilirlik açısından anlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiştir.Araştırmada, tarama ve deneme modelleri birlikte kullanılmıştır. İlk olarak,Bursa İli ilköğretim ikinci kademede görevli 97 fen bilgisi öğretmeninin, ilgili üniteninmevcut öğretim programı hakkındaki görüş ve önerileri alınmıştır. Ardından,araştırmacı tarafından geliştirilen öğretim programı tasarısı, 70 sekizinci sınıföğrencisinden oluşan örneklemin deney grubuna uygulanmıştır. Uygulamalar 2004-2005 öğretim yılı bahar döneminde, haftada 3 ders saati olmak üzere toplam 27 derssaati yani 9 haftada tamamlanmıştır.Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen Seviye Belirleme Testi, ÜniteKazanım Testi, Öğretmen Anketi ve Meral Oruç (1993) tarafından geliştirilen FenBilgisi Dersine Yönelik Tutum Ölçeği olmak üzere toplam dört farklı veri toplama aracıkullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 11.0 istatiksel paket programı kullanılarak;ortalama, frekans, yüzde, standart sapma ve t-testi hesaplamaları yapılmıştır.Sonuç olarak, öğretim programında daha fazla etkinlik, görsel araç gereç, oyun,kavram haritaları, akış şemaları bulunmalı; hazırlık soruları ünite kazanımlarını testetmeli; ünitenin mevcut kazanımları MEB tarafından gözden geçirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA STUDY ON THE CURRİCULUM DESIGN FOR THE ORGANIZATION ANDTHE TEACHING OF THE SUBJECT ?REPRODUCTION AND GROWTH? INPRIMARY EDUCATION SCIENCE COURSESDilek ZEREN(Master Thesis)The present study was intended to investigate the curriculum of the unit?Reproduction and Growth? in the science course of the eigth grade in primary schooleducation and whether there is a significant difference between this unit and thecurriculum designed by the researcher for the unit in terms of the accesablity of thetarget behaviours.In the present study, both survey model and experimental model (pre-test andpost-test with control group) have been used. First, the opinions and suggestions of 97primary education science teachers in Bursa regarding the current curriculum washandled. Then, the curriculum designed by the researcher was applied on the samplegroup consisting of 70 eighth grade students. The applications, which were planned asthree hours per week, lasted 9 weeks in 2004-2005 academic year spring term.The Placement Test, The Teacher Survey and The Achievement Test developedby the researcher and The Attitude Scale Towards Science Courses developed byOruç(1993) were used as data collection instruments in the present study. In the dataanalysis, the SPSS 11.0 statistics program was used and mean score, frequency,percentage, standard deviation and t-test calculations through this program.Consequently, it was found that there should be more activities, visual materials,games, flow charts, maps of concepts in the curriculum; the warm-up questions shouldtest the student achievement; and the current achievement levels should be revised bythe Ministry of National Education.