Learner autonomy and language learning portfolios: A study on the development of reading and vocabulary
Öğrenir otonomisi ve dil öğrenme portföyleri: Okuma ve sözcük bilgisi üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 188689
  2. Yazar: YUNUS İŞLER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZÜBEYDE SİNEM GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenir Otonomisi, Portföy, Yoğun Okuma Becerileri, Sözcük BilgisiGelişimi, Ölçme ve Değerlendirme, Öğretim, Learner Autonomy, Portfolio, Intensive Reading Skills, VocabularyDevelopment, Assessment & Evaluation, Instruction
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Kısmen deneysel yapıda olan bu araştırma asıl olarak öğrenir otonomisi kavramını veyabancı dil öğreniminde otonom bir uygulama olan ?portföy?ü tanıtmayı amaçlamaktadır.Öğrenir otonomisi ve portföy ile ilgili teorik bilgi vermenin yanında; araştırmacı elini taşınaltına koymuş ve kendisi yoğun okuma becerileri ile ilgili bir portföy uygulaması, literatürdeaz rastlanan bir uygulamadır, gerçekleştirmiştir. Portföy uygulamasının tüm basamakları veyapılan işlemler çalışmada açıklanmaktadır. Böylelikle konu ile ilgili özlü bir anlamayısağlayacak, portföy uygulamasının tam bir fotoğrafı ortaya konmuş olmaktadır.ngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen 94 lise 11. sınıf öğrencisi çalışmada yeralmıştır. Gereken verilerin toplanması maksadıyla, çalışmanın başlangıcında bu 94 öğrenci ikigruba, kontrol ve deney grubu olmak üzere, ayrılmıştır. Müteakiben, her iki gruba da yoğunokuma becerileri üzerine bir ön-test uygulanmıştır. Bu ilk basamaktan sonra, kontrol grubunaokuma becerileri geleneksel metotlarla çalıştırılırken, deney grubu okuma derslerinde otonombir öğretim uygulaması, portföyü, tecrübe etmişlerdir. Her iki gruba da haftalık yedi saat olanngilizce derslerinin bir ya da bir-buçuk saatlik kesiti kadar yoğun okuma ders zamanıverilmiştir. Uygulama on beş hafta zaman almıştır; bu sürenin sonunda da her iki grup da , ön-testin özdeşi olan bir son-teste girmişlerdir. Testlerin sonuçları analiz edilmiş ve istatistikleryardımıyla karşılaştırılmıştır.Verilerin analizi göstermiştir ki her iki grup da başlangıçta neredeyse eşit olmalarınarağmen, çalışmanın sonunda deney grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığı zaman yoğunokuma becerilerinde belirgin bir ilerleme kaydetmiştir.Bunlara ek olarak, portföyün sözcük bilgisi gelişimine yardımcı olmadaki etkinliğihem ön-teste hem de son-teste konulan ayrı sözcük bilgisi bölümleri vasıtasıyla incelenmiştir.Sonuçlara bakıldığında görülmüştür ki her iki grup da ön-testte neredeyse eşit performansgöstermişken, son-testte deney grubu daha iyi bir performans yakalamıştır.Çalışma 11. sınıf öğrencisi olan 94 kişi ile sınırlı olduğundan bu çalışmanınsonuçlarını genellemenin yanlış olabilme ihtimali vardır. Bulgular değerlendirilirken bugerçek göz ardı edilmemelidir.
Özet (Çeviri)
This research, which is quasi-experimental in nature, basically aims to introduce theconcept of learner autonomy and an autonomous application, portfolio, in foreign languagelearning. Besides giving theoretical data about learner autonomy and portfolio, the researcherorganized and managed a portfolio application on intensive reading skills, which is rarelyencountered in the literature, from beginning to end. All the steps and procedures done in theportfolio application are explained in the study. Thus, a whole picture of a portfolioapplication is presented in order to provide an indepth understanding about the concept.94 English as a Foreign Language learners in 11th grade in a high school participated inthe study. In order to gather necessary information, those 94 students were divided into twogroups, i.e. control and experimental, at the beginning of the study. Then both groups weregiven a pre-test on intensive reading. After this first step, the control group were trainedreading via traditional methods while the experimental group experienced an autonomousinstructional application, portfolio, in their reading sessions. Both groups had one or one-halfhours reading sessions a week as a part of the general English Course which is seven hours aweek. The experiment took fifteen weeks; at the end of that period both groups again weregiven a post-test, the identical of the pre-test. The results of the tests were analyzed andcompared statistically.Analysis of the data showed that the experimental group revealed a significantprogress in comparison to the control group at the end of the experiment although bothgroups were equal at the beginning.In addition, the effectiveness of portfolio on helping to develop vocabulary skills wasinvestigated through the seperate vocabulary sections which were put in both the pre and thepost-test. From the results, it was seen that the experimental group performed better than thecontrol group in the post-test while both groups did performed nearly the same in the pre-testvocabulary part.It might be wrong to generalize the findings of this study since they are limited to thestudents who are in 11th grade. That is why this fact should be considered when the findingsare evaluated.