The effect of the European Language Portfolio on learner autonomy for young learners
Avrupa Dil Portfolyosunun öğrenme özerkliğine etkisi
- Tez No: 205491
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEHNAZ ŞAHİNKARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Portfolyo, Avrupa Dil Portfolyosu, Özerklik, Yapısalcı Yakla ım, Portfolio, The European Language Portfolio, Autonomy, Constructivism
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalı mada bir özel okuldaki altıncı sınıf ö rencileri ile birlikte çalı ılmı tır.Öncelikle ö rencilerde u ana kadar kullanılan de erlendirme ölçeklerinin özerklikkazanmalarında etkisi olup olmadı ına bakılmı ve geleneksel yöntem de erlendirmelerindenolan sınavların ö rencilerin özerklik kazanmalarında yeterli etkisi olmadı ı ortayaçıkartılmı tır. Daha sonra, Avrupa Birli i'nin son yıllarda alternatif bir dil ö renme vede erlendirme aracı olarak ortaya koydu u Avrupa Dil Portfolyosunun ö renme özerkli ineetkisi olup olmadı ına bakılmı tır. Ara tırma ve uygulama sürecinde çalı manın teorik deste iolarak yapısalcı yakla ım benimsenmi ve Avrupa Dil Portfolyosu çalı manın metodu içinkullanılmı tır. Çalı manın amacı do rultusunda Avrupa Dil Portfolyosu kullanımı içinöncelikle katılımcı ö rencilerin çalı ma süresince i leyecekleri program belirlenmi ve buprograma göre Avrupa Dil Portfolyosu ngilizce ve Almanca dil derslerinde kullanılmı tır.Ara tırma ve uygulama süreci boyunca, ö rencilerin ders içinde Avrupa Dil Portfloyosunukullanmaları, metoda kar ı yakla ımları, katılımları gözlenmi , dosyaları ve çalı maları verikayna ı olarak kullanılmı ve ara tırma bitiminde katılımcı ö rencilerle çalı ma amacıdo rultusunda görü me yapılmı tır. Yapılan analizler sonucunda, Avrupa Dil Portfloyosununö rencilerin özerklik kazanmasında etkili oldu u ortaya çıkarılmı tır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a private school and the researcher worked with the sixthgrade students. First of all, the researcher investigated the effect of traditional assessmenttools, tests, on learner autonomy were investigated and she found out tests were not sufficientin improving students? becoming autonomous. Later, the researcher investigated the effect ofthe European Language Portfolio (ELP), which the Council of Europe put forward as analternative language learning and assessment tool, on learner autonomy. During the study,constructivism was taken as theoretical framework and the ELP was used as themethodological framework of the study. According to the aim of the study, the program thatthe participants would cover during the study was firstly determined and the ELP was used inEnglish and German lesson without disrupting the program. Throughout the study, thestudents? use of the ELP in the lessons, their attitudes towards the method, their participationto the lessons were observed and their portfolios were used as data collection tool. In addition,at the end of the study the researcher interviewed with the students so as to understand if therewas any change in their becoming autonomous or not. According to the analysis of the data, itwas found out that the ELP was effective in helping students to become autonomous.