Vakıf üniversitelerinin hazırlık okullarında görev yapan İngilizce öğretmenlerinin seçim kritelerinin belirlenmesi
The selection criteria used in the recruitment of the English language teachers in the preparatory schools of the foundation universities
- Tez No: 188757
- Danışmanlar: PROF.DR. HOŞCAN ENSARİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen seçim süreci, seçim ölçütleri, öğretmen işe alım uygulamaları, İngilizce öğretmeni seçimi, vakıf üniversiteleri hazırlık okulları, teacher selection process, selection criteria, teacher recruitment applications, selection of the English language teachers, the preparatory schools of the foundationuniversities
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu araştırmanın amacı, İstanbul ili sınırları içindeki vakıf üniversitelerinin hazırlıkokullarında uygulanan İngilizce öğretmeni seçim ölçütlerini belirlemek, standart uygulamalarvarsa bunları ortaya koymaktır. Bu çalışma ile elde edilen bilgiler ışığında, bu okullardaİngilizce öğretmeni seçim sürecinde özgün ya da standart hale getirilmiş, olumlu sonuçalınmış uygulamalar bulunmakta ise bunların diğer okullara rehberlik etmesi ve buna ekolarak varsa eksikliklerin tamamlanması hedeflenmektedir. Araştırmada, İstanbul ili sınırlarıiçinde yer alan 13 vakıf üniversitesinin hazırlık okulu ziyaret edilmiş ve anket yoluyla bilgitoplanmıştır.Bu araştırma ile, bu okullarda, İngilizce öğretmeni seçim süreci içinde, yöneticiler tarafındankullanılan bazı seçim ölçütleri, yöneticilerin cinsiyetine, yaşına, tecrübesine, mezun olduğufakülteye, eğitim düzeyine, insan kaynakları yönetimi ile ilgili bilgi düzeyine ve ünvanınagöre değişiklik gösterdiği ortaya çıkmıştır. Bu seçim ölçütleri, en çok yöneticilerin yaşına veinsan kaynakları yönetimi ile ilgili bilgi düzeyine göre değişiklik göstermektedir. Bu açıdanbakıldığında, İngilizce öğretmeni seçim sürecinde, bu okullarda görevli yöneticiler arasında,kullanılan İngilizce öğretmeni seçim ölçütlerinde bütünüyle bir standartlaşmadan bahsetmekmümkün değildir. Bu araştırma, bu okullarda, çalışan yöneticilerin, İngilizce öğretmeni seçimsürecinde en çok ve en az önem verdiği, ve yine bu okullarda çalışan öğretmenlerin, bu süreçiçinde, yöneticilerin en çok ve en az neye önem verdiğini düşündüğü yönündeki algılarınınçok büyük oranda paralellik gösterdiğini ortaya çıkarmıştır. Bu algılamalarda sadece ikinoktada farklılık ortaya çıkmıştır. Bu araştırma ile, araştırmada uygulanan ankete verilencevapların katılımcıların statüsüne, yani yönetici ya da öğretmen olmasına bağımlı olduğubelirlenmiştir. Bu araştırma sonucunda, araştırmaya katılan yöneticilerin, en çok İngilizceöğretmeni seçim sürecine yeterince zaman ayıramadıklarından, üst yönetim baskı vekararlarından ve işe almak istedikleri nitelikli adayları, kurumun maaş politikası nedeniylekaybetmekten şikayetçi oldukları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the teacher selection criteria used to recruit theEnglish language teachers and to identify the standard applications (if any) in the teacherselection process in the preparatory schools of the foundation universities within the bordersof Istanbul. It?s also aimed that in case there are any original, standardized or positiveapplications, these will guide the administrators of the other preparatory schools of thefoundation universities and will be utilized in order to fill in the gaps in the teacher selectionprocess if any. In the study, the preparatory schools of 13 foundation universities within theborders of Istanbul were visited and data were collected by administering a survey instrument.In this study, it?s been determined that some of the selection criteria used by the schooladministrators in the teacher selection process differ according to their gender, age,experience, the faculty they graduated from, their level of education, their level of knowledgeabout human resource management and their status. These selection criteria differ most inaccordance with their age and their level of knowledge about human resource management.As a result, it?s not possible to express that the administrators in these schools have beenusing standard criteria in the teacher selection process. The results of the study indicate that,to a great extent, there is a parallelism between the criteria that the administrators giveimportance to most and least and the perceptions of the English language teachers of thecriteria that the administrators give importance to most and least in the teacher selectionprocess in these schools. It?s also been identified that merely two differences occur betweenthe administrators? attitude and the English language teachers? perception of their attitude.Findings of this study show that the administrators in these schools most complain about notbeing able to allocate sufficient time for the teacher selection process, not being able toemploy the qualified English language teachers due to the salary policy of the institution andthe pressure and decisions of top management.