Yerel yönetimlerde planlama
Planning at local administration
  1. Tez No: 188785
  2. Yazar: AYGÜL HANAZAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YÜKSEL AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Planlama, Yerel Yönetimler, Yerel Yönetimlerde Planlama, Planning, Local Administration, Planning At Local Administration
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Aydınlanma düşüncesinin bir ürünü olan planlama, sanayi devriminin yarattığısağlıksız kentsel yapıyı düzeltme çabaları sonucu olarak uygulama alanına aktarılmıştır.Uygulama alanına aktarım, sanayi devrimi sonucu yoğunlaşan kentsel nüfusun kötü barınmakoşullarının ve çalışma mekânlarının yarattığı sorunların giderilmesi için çıkartılan kamusağlığı yasaları ile olmuştur. Bu yasalar fiziksel nitelikte olup yerel yönetimlere görevlervermiştir. Yerel yönetimlerin planlama ile ilişkisi bu noktada başlamıştır denebilir.Yerel yönetimlerde planlamanın niteliği, o ülkenin planlama sistemi tarafındanbelirlenmektedir. Bu açıdan yerel yönetimlerin planlaması, içinde bulunduğu planlamasisteminden bağımsız bir biçimde değerlendirilemez. Diğer taraftan, yerel yönetimlerdeplanlamanın niteliği, yerel yönetimler ve planlama alanındaki değişim ve dönüşümlerden deetkilenmektedir. Çalışmamızda Türkiye'de yerel yönetimlere verilen planlama görevleri buiki boyut göz önünde bulundurularak ele alınmıştır.Çalışmamızda, Türkiye'de yerel yönetimlerde planlamanın büyük ölçüde mekânsalnitelikte olduğu; yerel yönetimlerin planlama görevinin gelinen süreçte yalnızca fizikiniteliğiyle artış gösterdiği; uygulamada söz konusu görevlerin etkin bir biçimde yerinegetirilmediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Planning, which is an outcome of the idea of enlightenment, had been put intopractice as a result of the struggle for improving the poor urban structure created by theindustrial revolution. The legislation on public health which was made in order to overcomethe problems of the poor housing and workplace conditions created by the dense urbanpopulation which was a consequence of the industrial revolution, enabled the application oftheory in the field. This legislation had a physical character and local administration had beengiven functions. It can be stated that, the relation between local administration and planninghad started at that point.The nature of planning at the level of local administration is defined by planningsystem of that country. From this point of view, local administration planning can not beevaluated apart from planning system. On the other hand, the nature of planning at localadministration is affected from changes and transformations in the field of localadministration and planning. In this study, we tried to consider, the planning tasks assigned tolocal administration in Turkey, by keeping those two dimensions in mind.As a conclusion, our study lays out that planning at the level of localadministration in Turkey mainly has been taken into consideration as spatial planning. In thecontinuing process local administration?s planning duties increase only in terms of thisphysical nature; and in practice these duties have not been carried out by local administrationsufficiently.