Kent planı ve mimari yapılanması açısından Cilicia ve Iycia bölgelerindeki Roma dönemi kentlerinin karşılaştırılması
Comparison of Roman cities of Cilicia and Lycia from the city planning and architectural point of view
  1. Tez No: 188814
  2. Yazar: ERCAN AŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERRA DURUGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Roma, Cilicia, Lycia, kent, kentleşme, mimari, Rome, Cilicia, Lycia, Urban, Urbanization, Architectural
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 320
Özet
Küçük Asya'nın güney kıyılarında yer alan Cilicia ve Lycia bölgeleri Romaegemenliği ile birlikte büyük imar faaliyetlerine sahne olur. mparatorlar ve yerel seçkinlercedesteklenen mimari aktivitelerle birlikte her iki bölgede de kentsel bir dönüşüm süreciyaşanır. Klasik ve Hellenistik dönemin savunmaya dönük yerleşimleri, yerlerini kentlilerinrahatına hizmet eden kamu yapıları ve gelişkin alt yapıyla donatılmış Roma kentlerine bırakır.Ortaya çıkan kentler, gerek Roma kamusal yapı repertuarının mümkün olabildiğinceuygulanma çabasıyla gerekse belli düzenlemelerle kesinlikle Roma damgası taşırlar. Bununlaberaber iki bölgenin koşullarından kaynaklı olarak özgün yapılanmalar sergilemeleriyle dedikkat çekicidirler. Mevcut şartların her iki bölgede de benzeşen ve farklılaşan yönlerin ortayaçıkışına zemin hazırladığı rahatlıkla söylenebilir.Bu çalışmada da benzeşen ve ayrılan yönleriyle Cilicia ve Lycia'daki Romadönemi kentleri planları ve mimari yapılanmaları açısından karşılaştırmalı olarakirdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
With the Roman domination in Cilicia and Lycia, important reconstructionactivities are seen in the areas situated in the south coasts of Asia Minor. In both territoriescivic transformation processes occur with the architectural activities supported by the emperorand local authorities. Modern Roman cities fitted out with improved infra-structure and publicstructures supersede the defensive residentials of the Classical and Hellenistic periods. Thenew settlements carry almost all the signs of an average Roman settlement. Moreover in theseareas, distinctive structures are attractive. It can be easily said that the conditions cause theseterritories to be similar and different in certain characteristics.In this study, the Roman period territories in Cilicia and Lycia are studied in termsof structural formations and plans are compared in their similar and different aspects.