Kamu yararı
The Public interest
  1. Tez No: 188823
  2. Yazar: ESRA DİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TAYFUR ÖZŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu yararı, Kamu, Kamusal Alan-Özel Alan, Yeni Sağ, NeoLiberalizm, Kamu Tercihi Teorisi, Public interest, Public, Public sphere-private sphere, New Right, NewLiberalism, the theory of Public Choice
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Kamu yararı, dar anlamda yönetimin faaliyetlerine kaynaklık eden, idari,teknik bir kavramdır. Geniş anlamda ise, teknik boyutunu aşan felsefi ve siyasal içerikli birkavramdır. Bu güne kadar kamu yararı üzerinde yapılan çalışmalarda genelde kavramınteknik boyutu ele alınmış, dolayısıyla kamu yararı sadece devletin bir sınırlama aracı olarakgörülmüştür. Bu çalışmada, daha önce kamu yararı üzerinde yapılan araştırmalardan farklıolarak, kavramı, siyasal ve ideolojik boyutlarını da göz önünde tutan geniş perspektifli birbakış açısı ile ele almaya çalıştık.Çalışmamızın sonucunda, kamu yararının, salt idare hukuku içerisindedeğerlendirilemeyecek kadar geniş, kamusallıkla birebir bağlantılı ve kamusal alanda yaşanandeğişim ve dönüşümlerden doğrudan etkilenen toplumsal içerikli bir kavram olduğu sonucunaulaşılmıştır. Ancak 1980'li yıllar ile başlayan yeni sağ ve neo liberal ekonomi politikalarısonucunda, kamusal alanı daraltıcı müdahaleler, kamu yararının toplumu kapsayıcı ve ortaksorunlar etrafında birleştirici niteliğinde gerilemelere neden olmuştur. Yeni anlayış, kamuyararı kavramı yerine, etkinlik, verimlilik, kârlılık gibi kavramları getirirken, siyasal iradeyide bu kavramlar çerçevesinde politikalarını üretirken kamu yararını düşünme gibi birgereksinimden uzaklaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
Public interest, in brief definition, is a technical and administrative notion thatbecomes the source of activities of administration. However, it is, in broad sense, a notionwith political and philosophical content that is beyond the technical aspect. Up today, thenotion has been used in technical aspect in studies done on public interest; therefore, publicinterest has been only seen in terms of a limitation device of state. This study, as a differentfrom studies that has been done on public interest, takes up the notion in wider aspect thatconsiders political and ideological sides.In the conclusion of the study, that public interest is a wider notion that cannot beevaluated in (explicit) administration law, but is a notion that is a one-to-one related topublicity and is a sociological notion that is directly influenced from changes andtransformations happening in public sphere has been concluded. On the other hand, restrictinginterventions coming along with the new right and neo liberal economic policies, whichaffected public sphere, has caused in setbacks in the connective character of the public interestin regard of common problems and comprise society. While new approach has brought somenotions such as efficiency, productivity, profitability, instead of public interest, it has pulledpolitical willpower around these notions away from the thinking public interest in the processof making policies.