Ergenlerde akran baskısı ve benlik saygısının incelenmesi
The relationship between peer pressure and self esteem among adolescents
  1. Tez No: 188833
  2. Yazar: TAYLAN AKTUĞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİNNAZ KIRAN ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, benlik saygısı, akran baskısı, Adolescent, peer pressure, self esteem
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada öğrencilerin cinsiyetlerine göre akran baskısı düzeyleri vebenlik saygıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu amaçla, akran baskısını ölçmek içinAkran Baskısı Ölçeği, benlik saygısını belirlemek için de Coopersmith Benlik SaygısıÖlçeği kullanılmıştır.Bu çalışma, 2005-2006 öğretim yılında Mersin Büyükşehir Belediyesisınırları içinde bulunan 6 liseden seçkisiz olarak belirlenen 600 birinci sınıf öğrencisiüzerinde yapılmıştır.Araştırmanın amacı doğrultusunda; akran baskısı ve benlik saygısı arasındakiilişkinin incelenmesi amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon katsayılarıhesaplanmıştır. Ayrıca, ergenlerin benlik saygısı puanlarının akran baskısı düzeyleri vecinsiyetlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amacıyla verilere Çift YönlüVaryans Analizi (F Testi) uygulanmış, gruplar arasında gözlenen farkın hangigruplardan kaynaklandığını belirlemek amacıyla da verilere Tukey testi uygulanmıştır.Araştırma bulguları;1. Öğrencilerin yaşadıkları akran baskısı ile genel benlik saygıları, aile benliksaygıları ve akademik benlik saygıları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğunugöstermiştir. Ancak akran baskısı ile sosyal benlik saygısı arasında bir ilişkiyerastlanmamıştır.2. Öğrencilerin cinsiyetine göre genel benlik saygısı, aile benlik saygısı veakademik benlik saygısı puan ortalamalarının akran baskısı düzeyine göre anlamlı olarakfarklı olduğu, ancak cinsiyetin bu ortalamalar açısından bir fark yaratmadığıgözlenmiştir. Sosyal benlik saygısı puanlarının cinsiyete göre farklılaştığı dagözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present research, the relationship between peer pressure adolescentsexposed to and self esteem level have been examined special addressing their gender.Peer Pressure Scale and Self-Esteem Inventory were used to gather data of the stud.The sample of the study consisted of 600 freshmen students selectedrandomly from 6 different high schools at Mersin Metropolitan Municipality in 2005-2006 academic year.In order to examine the relationship between peer pressure and self-esteemlevel of the adolescents, Pearson Product Moments Correlation coefficient werecalculated. Besides, in order to examine whether self-esteem level of the adolescentschange according to peer pressure and gender, two way ANOVA has been administeredto the data. Tukey test was used as Post Hoc test to examine the source of variationsobserved.The results of the research showed that:1. There was a negative significant relation between peer pressureadolescents experienced and general, parental and in academic self-esteem. Norelationship between peer pressure and social self-esteem was observed.2. It has been observed that mean score of general self-esteem, parental self-esteem and academic self-esteem differed significantly according to peer pressure levelof the adolescents. However, no significant difference was observed in general self-esteem, parental self-esteem and academic self-esteem scores between genders.Adolescents? mean social self-esteem scores differed according to gender.