Tunali Hilmi Bey'in I. TBMM'deki yasal faaliyetleri
Tunali Hilmi Bey's legal undertaking In The I.TBMM
- Tez No: 188855
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAFER KOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Tunalı Hilmi, I.TBMM, Tunali Hilmi, First TBMM
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 447
Özet
Tunalı Hilmi Bey, Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisinde yeniliğin veilericiliğin sembolüdür. Öz Türkçe, kadın, işçi ve köylü haklarının en büyüksavunucusudur.Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne birçok kanun teklifi ve önergesunmuştur. Bu çalışmanın amacı, O'nun marjinal olarak nitelenebilecek tekliflerikarşısında, I.TBMM parlamenterlerinin tutumlarını ve düşün düzeyini yansıtmaktır.Ancak, Tunalı Hilmi Bey'in I.TBMM'deki yasal girişimlerinin çoğu, yaşadığıdönemin çok ilerisinde yenilikler getirmesi nedeniyle kabul edilmemiştir. O'nun bugirişimleri kendi adına sonuçsuz kalsa da, Mustafa Kemal ATATÜRK'ün daha sonrayapacağı devrimler için kaynaklık etmiş ve devrimlerin benimsenmesi için toplumsalzemin oluşturmuştur. Bu yönüyle de daha sonra yapılacak çalışmalarla DevrimTarihimizde layık olduğu yeri alacaktır.
Özet (Çeviri)
Mr. Tunali Hilmi is the symbol of reforms and progressivism in the first TBMM. Heis the most serious defender of Turkish Language, women, workers and villagers rights.In the first TBMM, he had many new law suggestions. Purpose of this work is, topoint out the manners of members of the parliament in the first TBMM.However, most of Mr. Tunali Hilmi?s legal undertakings were far more advanced,compared to the period of history that he was living in, which is why he was mostly refused.Although his undertakings failed, later on they inspired Mustafa Kemal ATATURK?s furtherrevolution and reforms and prepared the base of social adoption. With this point of view, hewill take his respective place in our revolutionary history in the further studies.