Fiyatlandırma stratejilerinin analitik hiyerarşi süreci ile değerlendirilmesi: Türk otomotiv sektöründe bir uygulama
Evaluating the pricing strategies with analytic hierarchy process: A practice in Turkish automotive sector
- Tez No: 188866
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURAY GİRGİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fiyat, Fiyatlandırma Stratejisi, Analitik Hiyerarşi Süreci, GrupKarar Verme, Price, Pricing Strategy, Analitic Hierarchy Process (AHP), GroupDecision Making
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki otomotiv sektöründe en uygunfiyatlandırma stratejisinin belirlenmesidir. Çalışmada yöntem olarak AnalitikHiyerarşi Süreci (AHS) kullanılmış ve analizler Expert Choice 2000 paketprogramında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacına yönelik olarak problemintasarlanması için otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmaların pazarlamakonusunda uzman yöneticileri ile üniversitede pazarlama alanında uzman öğretimgörevlilerinden oluşan bir uzman ekip ile birlikte yapılan görüşmeler sonucunda,hiyerarşik yapı için gerekli olan alternatif, kriter ve alt kriterler belirlenmiştir. Buçalışmadaki veriler otomotiv sektöründe faaliyet gösteren en büyük pazar payınasahip altı firmanın fiyatlandırma kararlarıyla ilgili üst düzey uzmanlarıngörüşlerinden oluşturulmuştur.Gerçekleştirilen analizler sonucunda otomotiv sektöründeki B segmentiaraçlar için en uygun fiyatlandırma stratejisinin, orta fiyat stratejisi olduğubelirlenmiştir. B segmenti araç üreten firmaların fiyatlandırma kararlarını etkileyenen önemli kriterler firma hedefleri ve ekonomik ve siyasi politikalar olarakbelirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to determine the most appropriate pricing strategyfor automotive sector in Turkey. Analytic Hierarchy Process was used as a method inthis study and analysis is realized in the Expert Choise 2000 packet program. As theaimed at study, that is interviewed for the plan of the program have higher marketshare in active otomative sector about the matter of marketing with expert managerand some instructors those are specialized in the marketing area in the universities.As a result of the fact that is determined alternatives, criter, subcriter to necessary forthe hierarcy structure. In this study, information is constituted opinion of marketingexpert manager about decisions of pricing of 6 firm in active automotive sectorwhich have higher market share.At the end of the analysis medium pricing strategy is determined the mostappropriate pricing strategy for the B segment automobile in the automotive sectorwhen the all criteria and the subcriteria take in the considireation effect of thedecision of the pricing. Firm target?s, economic and political criteria is determinedthe most important criter on the pricing decisions of B segment automobile firm.