Sevim Burak'ın öyküleri üzerine dil ve içerik merkezli bir inceleme
A language and content oriented analysis concerning Sevim Burak's stories
- Tez No: 188876
- Danışmanlar: PROF. NÜKET ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: semiotic, öteki, kadın, Yahudi, semiotic, other, woman, Jewish
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışma, Sevim Burak'ın Türkiye'nin toplumsal düzeni içinde bir kadın veYahudi bir azınlık olarak ?öteki? olma durumunu sorgulayan öykülerindeki dil veiçerik arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, yazarınöykülerinin ana teması olan ?öteki? olma durumu dil merkezli bir bakış açısıylaanaliz edilmiştir. Bu bağlamda, öykülerinin Türkçenin kurallı ve bütünlüklüyapısını sorgulayan dili, öykülerdeki ?öteki? olma durumu ilebağlantılandırılmaktadır. Sonuç olarak, bu çalışmayla Sevim Burak'ın yazarlıkkonumunun, dilin ve toplumsal düzenin bütünlüğünü tehdit eden alternatifmetinlerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the relation between the language and content in SevimBurak?s stories that question being of ?other? as woman and Jewish in the socialsystem of Turkey. In this perspective, being of ?other? as the main theme of herstories is analyzed by the language-oriented point of view. In this context, thelanguage of the stories that question the all principles and the unity of thelanguage are considered in the relation the theme of being ?other?. Finally, thiswork aims to locate Sevim Burak as author and evaluate her alternative texts thatthreaten the unity of language and also social system.