Network effects in risk sharing and credit market access: Evidence from İstanbul
Risk paylaşımı ve kredi pazarlarına erişimde sosyal ağların etkileri: Bir İstanbul çalışması
- Tez No: 188893
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. OYA PINAR ARDIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Social networks, risk sharing, credit market access, Turkey
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Ki¸si ba¸sına d¨u¸sen gelirin d¨u¸s¨uk seviyelerde olu¸su, gelirlerdeki de˘gi¸skenlikler ve y¨uksek i¸ssizlik oranları geli¸smekte olan ¨ulkelerde ya¸sayan hanehalklarının kar¸sıla¸stıkları ba¸slıca ekonomik sorunlardır. Ya¸sanan ekonomik sorunlara sa˘glık ve e˘gitim masrafları, bor¸c ¨odemeleri de eklenince haneler t¨uketimlerini ola˘gan seviyelerinde tutmakta b¨uy¨uk zorluklar ya¸sarlar. Resmi kredi kurumlarının bulunmadı˘gı ya da tam i¸slevsellik g¨osteremedi˘gi kırsal alanları temel alan ¨onceki ¸calı¸smalarda belirtildi˘gi gibi tam kapsamlı risk payla¸sımı sa˘glanamasa da haneler sosyal a˘glarını birer risk payla¸sım aracı olarak kullanarak t¨uketimlerini belli oranda koruyabilmektedirler. Onceki ¸calı¸smalardan ¨ farklı olarak, bu ¸calı¸sma resmi kredi kurumlarının geli¸smi¸s oldu˘gu ˙Istanbul ¸sehrinde hanelerin ani gelir ve t¨uketim dei¸simleriyle kar¸sıla¸stıkları durumlardaki ekonomik davranı¸slarını analiz etmek ¨uzere tasarlanmı¸stır. Hanehalkı anket ¸calı¸sması ve ekonometrik analizlerin sonu¸cları hanelerin bu t¨ur durumlarda resmi kurumlardan kredi almak yerinde sosyal a˘glarından bor¸c almayı tercih ettiklerini g¨ostermektedir. Buna ek olarak hanelerin kredi pazarlarına eri¸simlerinde de sosyal a˘glarından ¨onemli yardımlar aldıkları sonucuna ula¸sılmı¸stır
Özet (Çeviri)
Low levels of per capita income, variable incomes, and high unemploymentrates are some of the main economic problems that households living in de-veloping countries face. When health expenditures, debt repayments, andeducational costs are added, households face great diï¬culties in smoothingconsumption. Although full insurance is not observed, many studies showthat households in rural areas are able to smooth consumption to a certainextent using their social networks as risk pooling instruments, when for-mal credit institutions fail to exist, or function properly. In contrast to thecurrent literature, this study uses data from a household survey preparedfor this study and conducted in Istanbul, where formal credit institutionsare available, to analyze the household behavior in response to income andexpenditure shocks. Our results indicate that households eligible for formalloan view money transfers from their social networks superior to formal loan.Moreover, networks are found to play an important role in households? accessto formal credit institutions.