Otel işletmelerindeki ekiplerde iş birliği ve iş iklimi
Cooperation and work climate in teams in the hospitality industry
  1. Tez No: 189003
  2. Yazar: SERKAN TEKİN TURHAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA TEPECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Turizm, İşletme, Sociology, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: team, team work, team climate, team climate inventory, hospitality industry, fellow or acquaintance member-teams
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de görgül (emprical) olarak pek çalışılmamış bir konu olan veson yıllarda yönetim alanında önem kazanan ekipler, ekip çalışması ve ekip iklimi kavramlarıbir araya getirilmiştir. Bu çalışmanın iki temel amacı, Anderson ve West (1996) tarafından1994 yılında geliştirilen (Team Climate Inventory) ve Yaghobi (1998) tarafından Türkçe'yeuyarlanan ? Ekip klimi Envanteri?'ni kullanarak (1) otel-restoran işletmelerinde çalışan hazırkurulu (tanıdık veya hemşeri) ekiplerin otel-restoran içindeki vizyonunu, güven ortamını, işeyönelme ve yenilikçiliğe olan desteklerini saptamak ve (2) ekip iklimi'nin Ekip ÜyelerininEkipten Memnuniyeti, Ekibi Arkadaşlarına Tavsiye Etme Niyeti ve Ekip Üyelerinin Ekipçinde Kalma stekleri'ne etkilerini ortaya çıkarmaktır. Araştırma Türkiye'de faaliyet gösterenve turizm işletme belgeli oteller ile turistik restoranlarda çalışan hazır kurulu ekiplerde görevliiş görenlerin katılımıyla bireysel analiz düzeyinde gerçekleşmiştir.Araştırma sonuçları, Ekip klimi Envanterinin bu çalışmada bulunan faktör yapısı,West ve Anderson (1996) çalışmasındaki ve Ekip klimi Envanteri'nin Türkçe'ye çevrilmiş veuyarlanmış versiyonu Yaghobi (1998) faktör yapılarıyla benzerlik göstermekle birlikte;Anderson ve West'in 4 faktör yapısından biri olan Yenilikçiliğe Olan Destek faktörünün hazırkurulu ekiplerde ortaya çıkmadığı gözlenmiştir. Bu araştırmada, Anderson ve West'in 4faktör yapısında Yenilikçiliğe Olan Destek faktörü yerine Amaçlardan Beklenen Faydafaktörü ortaya çıkmıştır. Örneklemdeki ekipler arasında cinsiyet, medeni durum ve eğitimseviyeleri (ilköğretim, lise, üniversite) ile faktör boyutları ve Ekip Üyelerinin EkiptenMemnuniyeti, Ekibi Arkadaşlarına Tavsiye Etme Niyeti ve Ekip Üyelerinin Ekip çindeKalma stekleri açısından farklar olup olmadığına bakıldığında, cinsiyet, medeni durum veeğitim seviyeleri ile faktör boyutları ve bağımlı değişkenler açısından örneklemde bir farkbulunamamıştır.Ekip klimi faktörlerinin bağımlı değişkenlere etkisine baktığımızda ilk olarak; Ekipklimi faktörlerinden Ekip Vizyonu ve Göreve Yönelme faktörlerinin, ekip çalışanlarınıngelecekte bu ekipte çalışma istekleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu; ikinci olarak Ekipklimi faktörlerinden, Katılımcılık ve Güven Ortamı ve Göreve Yönelme faktörlerinin ekipçalışanlarının çalıştığı ekipten memnuniyet eğilimleri üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu veson olarak Ekip klimi faktörlerinden Göreve Yönelme faktörünün ekip çalışanlarının yakınarkadaşlarına ekibe girmeyi tavsiye etme eğilimleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğusaptanmıştır.Anahtar Sözcükler : ekip, ekip çalışması, ekip iklimi, ekip iklimi envanteri, konaklamaendüstrisi, hazır kurulu ekipler.
Özet (Çeviri)
In this study, teams, team work and team climate concepts, which are important topicsbut rarely studied empricallly in Turkey were brought together. The two main aims of thisstudy are (1) to determine vision, participative safety, task orientation and support toinnovation of the fellow or acquaintance member-teams in hotel-restaurant businesses and (2)to find out the effects of team climate on team members? satisfaction from the teamwork,willingness to recommend the team to others and the intent to stay in the team by using TeamClimate Inventory which was developped in 1994 by Anderson and West (1996) and adaptedto Turkish by Yaghobi. The sample of the study consisted of employees working in fellow oracquaintance member-teams in touristic hotels and restaurants in Trkey. The analysis wasconducted at the individual level.The study results showed that the factor structure of Team Climate Inventory found inthis study resembles the factor structure that found in West ve Anderson (1996) and theadapted version of the instrument in Yaghobi (1998). Only difference was that Support forInnovation factor did not emerge in this study; instead of it, Expected Benefits of the Purposefactor emerged.There were no differences in the sample in regard to sex, marital status and educationlevel (primary school, high school, universty) on team climate factors and team members?satisfaction from the teamwork, willingness to recommend the team to others and the intent tostay in the team.When we analyse the effects of team climate factors on the dependent variables first,Team Vision and Task Orientation factors have significant impacts on intent to stay in theteam. Second, Participative Safety and Task Orientation from Tem Climate Inventory factorshave significant influences on team members? satisfaction from the teamwork. Third,, TaskOrientation factor from Team Climate Inventory factor has a significant effects on willingnessto recommend the team to others.