A Psychological comparison of people's perceptions of their own families and their presumptions of the typical Turkish family
Bireylerin kendi ailelerini algılayışları ile tipik Türk ailesine dair varsayımlarının psikolojik bir karşılaştırması
- Tez No: 189112
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDAN GÜLERCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: aile, aile değerlendirmesi, aile psikolojisi, Türkiye'deaile, tipik ailex, family, family assessment, family psychology, family inTurkey, typical familyviii
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZETBireylerin Kendi Ailelerini Algılayışları ile ?Tipik? Türk Ailesine dairVarsayımlarının Psikolojik Bir KarşılaştırmasıGökçe BulganBu araştırmanın amacı, bireylerin kendi ailelerinin psikolojik işleyişinialgılayışlarını kadar, ?tipik? Türk ailesi hakkındaki aynı konudaki varsayımlarınıincelemektedir. Kişilerin kendi ailelerini algıları ile kendilerince tanımladıkları veTürkiye toplumundaki ailelerin genelini en iyi yansıtan ?tipik? ailenin psikolojikişleyişi arasındaki olası farklar da araştırılmıştır.Çalışmanın örneklemini 112 aileden 112 anne, 108 baba, 107 büyük çocukve 46 küçük çocuk oluşturmaktadır. Katılımcıların farklı yaş, cinsiyet, eğitimseviyesi, yerleşim yeri ve sosyo-kültürel statüyü temsil edecek şekilde olmasınaolabildiğince özen gösterilmiştir.Aile üyelerinin kendi ailelerinin psikolojik işleyiş ve yapısını algılayışlarıAile Yapısını Değerlendirme Aracı (Gülerce, 1992), ?tipik? ailenin işleyişiyle ilgilitahminleri ise aynı aracın Tipik Aile Formu ile değerlendirilmiştir.Çalışmanın bulguları ailelerin kendi ailelerinin ve ?tipik? Türk ailesininpsikolojik işleyişini normlarla karşılaştırıldığında (Gülerce, 1996) iletişim, birlik,yönetim, yetkinlik ve duygusal bağlam göstergelerinde sağlıklı bulduklarınıgöstermiştir.Ayrıca, çalışmanın sonuçları ailelerin kendilerinin genel psikolojikişleyişini tahmini ?tipik? Türk ailesine kıyasla daha sağlıklı bulduklarınıixgöstermiştir [t (111) = 7.24; p < .001]. Araştırmada aile bireylerin AYDA-Gerçekve AYDA-Tipik puanları iletişim, birlik, yönetim, yetkinlik ve duygusal bağlamgöstergelerinde anlamlı farklar ortaya çıkarmıştır.Bu çalışma, günümüz Türk ailesinin toplumda nasıl algılandığı ve nasılvarsayıldığına dair bilgi vermesi açısından önemlidir. Daha da önemlisi, ailebireylerinin kendi aileleri hakkındaki düşüncelerini zihinlerinde canlandırdıkları?tipik? Türk ailesine olası yansıtmaları tartışmaya değerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA Psychological Comparison of People?s Perceptions of Their Own Families andTheir Presumptions of the ?Typical? Turkish FamilybyGökçe BulganThe aim of this study was to investigate people?s perceptions of thepsychological functioning of their own families and their presumptions of that ofthe ?typical? Turkish family. The probable difference between individuals? ownperceptions of their own family and their view regarding the ?typical? family theydefined according to themselves and believed to best reflect the majority of familiesin the Turkish society was also examined.The sample of the study consisted of 112 families made up of 112 mothers,108 fathers, 107 elder children, and 46 younger children. Participants of the studywere selected in order to represent a diverse group as much as possible in terms ofage, gender, education level, place of residence, and socio-economic status.Family members? perceptions of their own family?s psychologicalfunctioning and structure were assessed by AYDA ?Aile Yapısını DeğerlendirmeAracı? / Family Structure Assessment Device (Gülerce, 1992) Actual Family Form,whereas their presumptions regarding the ?typical? family were measured by theTypical Family Form of the same instrument.Findings indicated that families in the current study perceived both theirown families? and the ?typical? Turkish family?s psychological functioningviiconcerning communication, unity, management, competency, and emotionalcontext indices as healthy when compared with the norms (Gülerce, 1996).Results of the study also revealed that family members perceived their ownfamilies? overall psychological functioning significantly healthier [t (111) = 7.24; p< .001] when compared to the ?typical? Turkish family. Furthermore, the studyrevealed significant differences between families? AYDA-Self and AYDA-Typicalscores in terms of communication, unity, management, competency, and emotionalcontext.This study was important in terms of providing with information regardinghow individuals perceived and presumed the present-day Turkish family. Moreimportantly, the probability of projections of family members? own thoughtsconcerning their families onto the ?typical? Turkish family in their minds are worthdiscussing.