Merkezkaç yönetim açısından, sorumluluk muhasebesi ve transfer fiyatlamanın üretim işletmelerinin performansına etkisi ve bir uygulama
The Effect of responsibility accounting and transfer pricing on manufacturing company performance in decentralization and an application
  1. Tez No: 189147
  2. Yazar: MİHRİBAN COŞKUN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATİH COŞKUN ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Merkezkaç Yönetim, Sorumluluk Muhasebesi, TransferFiyatlama, Decentralized Management, Responsibility Accounting, TransferPricing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
ÖZETGünümüzde, işletmeler faaliyetlerini daha iyi yönetmek ve performansölçümlerini gerçekleştirebilmek için merkezkaç yönetim anlayışına göreörgütlenmektedirler. Bu yönetim anlayışı ile performans değerlemeleri, sorumlulukmuhasebesi ve transfer fiyatlama sistemleri uygulanarak gerçekleştiğinde, bölüm ve birbütün olarak işletme düzeyinde sonuçlar elde edilmektedir. Böylelikle, çalışmanın temelamacı, merkezkaç yönetim anlayışına göre örgütlenen organizasyonların performansölçümünde sorumluluk muhasebesi ve transfer fiyatlaması sisteminin etkisiniincelemektir. Çalışmada, öncelikle merkezkaç organizasyon yapısı tanıtılmıştır.Sorumluluk muhasebesi ve transfer fiyatlaması kavramı teorik olarak açıklandıktansonra uygulama bölümünde sorumluluk muhasebesi ve transfer fiyatlamasıuygulamalarının işletme performansı üzerine etkisi örnek olay yöntemi ile incelenmiştir.Sonuç olarak, incelenen işletmenin mevcut transfer fiyatlaması politikasının işletmeperformansı üzerine olumlu etkilerinin olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCompanies are organized according to decentralized management approach topursue their activities more properly and impose performance evaluations at the presenttime. Because of this management approach, if performance evaluations are done bypractising responsibility accounting and transfer pricing, for the divisional side ofcompanies and for the company as a whole could be obtained. Thus, main objective ofthis study is to analize the effects of responcibility acconuting and transfer pricingsystem on the companies that organzied according to decentralized managementapproach. In this study, primarily decentralized organization structure was explained,then responcibility accounting and transfer pricing concepts were explained theoriticallyand their effects on the performance of a company were analyzed by a case study.Consequently, as existing transfer pricing policy for the explored company has positiveeffects on performance measurement is observed.