Memluk devletinde merkez teşkilatı
The Central organization of the Mamluk state
- Tez No: 189148
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİR ATALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Memlûk, Teşkilât, Divân
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu tez çalışması ile Memlûk Devleti'nin merkez teşkilatını, bu teşkilatta yeralan kurumları ve bu kurumlarda görevli olan şahısların vazifelerini etraflı bir şekildeanlatmayı amaçlamaktayız. Bu devletin merkez teşkilatında yer alan kurumlaranlatılırken bu kurumlarda çalışan görevlilerin yetkileri ve sorumlulukları dabelirtilmiştir.Tezimiz üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Memlûk Devleti'ninkuruluş aşaması anlatılarak Bahrû Memlûkler'in bu devletinin nasıl teşekkül ettiği,kölelik sistemi, sultan olma şekli, sultanın yetkileri, saltanat alâmetleri ile devletyapısı ele alınmıştır.Memlûk Devleti'nde saray teşkilatının anlatıldığı ikinci bölümde, devletinbaşı olan sultanın kaldığı sarayın nizamı, saray hayatı, saraydaki vazifeliler ve onlarıngörevleri hakkında bilgi verilmiştir.Son bölümde ise Memluk Devleti'nde merkez karar organları olan divânlarınyapıları ve fonksiyonları ele alınmıştır. Bu divânlardan adlû görev icra edenleringerçekten çok iyi çalıştıkları ve halkın adaletle ilgili meselelerini aksatmadan nasılçözdükleri üzerine durulmuştur.Müslüman Türk Devletleri arasında önemli bir yere sahip olan MemlûkDevleti (1250-1517) hakkında ülkemizde az sayıda çalışma yapılmıştır. Tezimiz bukonuda yapılmış çalışmalara yeni bir halka eklemesi açısından önem taşımaktadır.Bu çalışma esnasında dönemin kaynak eserlerinin yanı sıra konu ile yakındanalakalı olan yeni araştırma ve modern incelemelere (kitap ve makaleler) de müracaatedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to explain in detail the central organisation of theMamluk State, the institutions attached to this organisation, and the functions theofficials in these institutions. While the institutions attached to this centralorganisation of this State are eplained, the responsibilities and functions of theofficials working in these instutions are also remarked.Our thesis consists of three main chapters. In the first chapter, the period ofthe foundation of the Mamluk has been explained and it has been dealt with how theBahrû Mamluks established this State, the slavery system, the way how to become asultan, the sultan?s functions and resposibilities, the sultanate symbols, and thestructure of the State.In the second chapter where the palace organisation of the Mamluk State isclarified, it has been given information on the order of the palace in where the sultandwelt as a president of state, the palace life, the officials in the palace and theirfunctions.In the last chapter, it has been examined the structures and functions of thediwans which were the central decision-making organisations in the the MamlukState. It has been seen that those functioned judicially from these diwans workedreally very well and solved people?s judicial problems without any delay.A few study on the Mamluk State that had an important place among theMuslim Turkish Sates has been made in our country. Our thesis is important becauseit would add a new hoop to the studies made on this subject.During this study, it has been consulted the sources books of that period,together with modern studies (books and articles) relating to the subject-matter.