Anadolu güzel sanatlar lisesi yöneticilerinin okul yönetiminde karşılaştıkları sorunlar
The Problems of school managers' face into school management in fine and art high schools
  1. Tez No: 189156
  2. Yazar: SERPİL UMUZDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET DURDU KARSLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Okul yöneticisi, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri, yönetsel sorun, School manager, Anatolian Fine Arts High Schools, management problem
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSESİ YÖNETİCİLERİNİNOKUL YÖNETİMİNDE KARŞILAŞTIKLARISORUNLARSerpil UMUZDAŞÖZETBu araştırmanın amacı, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri(AGSL)'nde görevyapmakta olan okul yöneticilerinin karşılaştıkları sorunları saptamak, bu sorunlaraçözüm önerileri sunmaktır.Araştırma, Türkiye'deki AGSL'lerde görev yapmakta olan okul yöneticilerinin,yönetim ile ilgili sorunlarının daha çok hangi yönde olduğunu ortaya koyacak olmasınedeniyle önemli bulunmaktadır.Yönetim sorunlarını, süreçleri açısından irdeleyecek ve yönetime yenidinamikler kazandıracak olan bu çalışmanın, okullardaki uygulamalarda, yönetimetkililiğini ve verimliliğini arttırmasına katkıda bulunması beklenmektedir.Çalışmada AGSL' de görev yapmakta olan yöneticilerin karşılaştıkları sorunlarbelirlenmeye çalışıldığından, araştırma yöntemi olarak betimsel yöntem seçilmiştir.Literatür taramasına dayalı olarak geliştirilen taslak anket, ilgili uzmanlarıngörüşlerine sunulduktan sonra T ve O AGSL yöneticilerine pilot çalışması yapılmıştır.2005- 2006 öğretim yılı başındaki duruma göre, Türkiye'de toplam 53 AGSLbulunmaktadır. Araştırmada örneklem seçimi yoluna gidilmemiş, evrenin tamamıaraştırmaya dâhil edilmiştir. Anket AGSL yöneticilerine internet yoluyla elektronikform olarak gönderilmiş, üç ay sonunda toplanan verilerin tümü %79,24(42 AGSL)değerlendirilmeye alınmıştır.Veri Toplama aracından elde edilen veriler SPSS( Statistical Package For SocialSciences) paket programına aktarıldıktan sonra istatistikû analizleri yapılmış ve eldeedilen bilgiler çözümlenmiştir. Verilerin analizinde, anketten aldıkları puanlarhesaplanmış, ortalama puanları göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir.Araştırmanın sonucunda, AGSL yöneticilerinin araç ve gereç yeterliğikonusunda ?kısmen? sorun yaşadıkları görülmektedir.Yöneticilerin, öğretmenlerin mesleki niteliği konusunda ?kısmen? sorunyaşadıkları görülmektedir.AGSL'lerde ?yüksek? düzeyde kadrolu sanat dersi öğretmeni sorunununyaşandığını görülmektedir.Yöneticiler okula öğrenci bulma konusunda sorun yaşadıklarını, bulunanöğrencilerin niteliklerinin beklentiyi karşılamadığını ifade etmektedirler.Finansal konuların planlanması konusunda karşılaşılan sorunların ?yüksek?düzeyde olduğu saptanmıştır.Yöneticiler kadro oluşturma konusunda ?yüksek? düzeyde sorun yaşadıklarınıifade etmektedirler.Hizmet içi eğitimde ?yüksek? düzeyde sorunların var olduğu gözlenmektedir.Yöneticilerin yönetim kıdemi ile kararların sonuçlarının uygulanması konusundasorun yaşama düzeyi arasında ilişki bulunmuştur. Genel olarak yönetim kıdemi arttıkça,bu konudaki sorunların da arttığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
THE PROBLEMS OF SCHOOL MANAGERS? FACE INTO SCHOOLMANAGEMENT IN FINE AND ART HIGH SCHOOLSSerpil UMUZDAŞABSTRACTThe aims of this study to determine the problems that are encounted byAnatolian Fine Art High School managers and to purpose solutions to these problems.This research is important as it puts forward the direction of the problems thatAFAHS managers have.This research is expected to contribute to the development of the managementefficiency and effectivenes through examining the management problemsfrom the theview of processes, bringing new dynamics to school management.Because it was tried to determine the problems encountered by the AFAHSmanagers, survey method was choosen for this research.The model questionairre, which was improved depending on literature, wasapplied on T and O AFAHS managers after being reviewed by metodologist and areaexperts.There are a sum of 53 AFAHS in Turkey in the beginning of the 2005-2006school year. In the research, the whole search universe was used in this study.Therefore there is no sampling issue. The questionairre was sent to the AFAHSmanagers through electronic mails, 42 of these completed surveys (%79,24 of theuniverse of the research) were were evaluated within three months.Collected data was statistically analysed by using SPSS 11.00(StatisticalPackage For Social Sciences). In the analysis, first the managers points from thequestionairre were calculated and these points were evaluated taking the average pointsinto consideration.As the result of this research, it was seen that AFAHS managers somewhat haveproblems about the sufficiency of equipmentsIt was also seen that managers partly have problems about the professionalquality of the teachers.It was seen that there is somewhat greater problem about the number ofestablished teachers.Managers point out that they also have problems in finding students, on theother hand the quality of students does not fulfill the expectations.It was detected that problems about financial planning are also at high level.That has been also stated that there is high level problems in forming staff and inin-service education.Relationship was found between the grade of the managers and the level ofhaving problems in applying the consequences of the decisions. As the the gradeincreases, the problems in this subject area also increase.