Mukâtil b. Süleyman'ın tefsir-i kebir'i ve İsrâiliyât
Mukatil b. Süleyman's tafsir-i kebir and İsrailiyyat
  1. Tez No: 545697
  2. Yazar: YUSUF YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENVER BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mukâtil b. Süleyman, Tefsir-i Kebir, İsrailiyat, Mukâtil b. Suleyman, Tefsir-i Kebir, Israeliyat
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tefsir Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Mukâtil b. Süleyman'ın yaşadığı dönem henüz İslamiyet'in Horasan'da yeni yayılmaya başladığı dönemdir. Müellif, dini ve fikri çatışmaların ve karışıklıkların olduğu dönemde yaşamıştır. Mukâtil b. Süleyman'ın ilmi şahsiyetinde öne çıkan özelliği tefsirci olmasıdır. Mukâtil b. Süleyman tefsir tarihinde ilklerden olmasına rağmen tefsir kitaplarında yer verilmemesinin bazı nedenleri bulunmaktadır. Bunlardan biri rivayetlerinde kaynak belirtmemesi, diğeri ise her rivayeti ayırt etmeksizin tefsirine almış olmasıdır. Dolayısıyla bu esnada İsrailiyata ilişkin bilgilerin de onun tefsirinde yer aldığı belirtilmiştir. Araplar semavi kitapları olmayan, göçebe yaşayan, okuma yazma bilmeyen bir toplumdular. Bilmedikleri konularda bir şeyler öğrenmek istedikleri zaman Yahudilere ya da Hıristiyanlara başvurmaktaydılar. O dönemde ise Araplar arasında göçebe yaşayan Yahudi toplulukları bulunmaktaydı. Bu kişilerin bildikleri malumatlar, Araplar arasında yayılmış, daha sonra İslamiyet'i kabul etmeleri ile birlikte bu malumatların İslamiyet'e ve İslam kültürüne karışmasına neden olmuştur. Yapılan araştırma sonucunda Mukâtil b. Süleyman 'ın Tefsir-i Kebir'inde İsrailiyata ilişkin rivayetlerin oldukça fazla bulunduğu tespit edilmiştir. Bu rivayetler daha çok kıssaların anlatıldığı bölümlerde görülmekte iken, bunun dışındaki yerlerde de ayetlerin nuzül sebepleri ile ilgili doğrudan şahıs ve olayları konu alması şekliyle de görülmektedir. Bu rivayetlerde İslam'a uygun olanlar olduğu gibi uygun olmayanlarında bulunduğu tespit edilmiştir. Ancak burada yapılan değerlendirmelerde DİB ve İbni Kesir tefsiri gibi kaynaklarla karşılaştırmalar yapılarak yalnızca rivayetlerin İsrailiyat içerip içermediği üzerinde durulmuş, İslam'a uygun olup olmaması açısından bir değerlendirme yapılmamıştır. Müellifin eserinde karşılaşılan İsraili rivayetlerden ilk zamanlarda faydalanılıyor iken, sonraki dönemlerde pek fazla dikkate alınmamış, hatta bazı tefsir kitaplarında adına dahi yer verilmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The period of Mukâtil b. Süleyman's life is the period when Islam has just begun to spread in Khurasan. Therefore, they live in the period when there are conflicts and confusions of religion and ideas. The prominent feature of Mukâtil b. Süleyman's scientific personality is that he is an exegesis. Although Mukâtil b. Suleyman was one of the earliest in the history of commentary, there are some reasons for not giving enough information in the tafsir books. One of these is the fact that they do not mention the sources in their narrations, and the other is that they have placed in the commentary without distinguishing each narrative. Therefore, it is stated that information related to Israel in this time is included in his tafsir. The Arabs are an illiterate society. When they wanted to learn something they did not know, they were applying to Jews or Christians. At that time there were Jewish communities living among the Arabs. The information that these people had informed, spread among the Arabs, and later on with their acceptance of Islam, led to the confusion of Islamic and Islamic cultures. As a result of the survey, It has been found that there are many narrations about Israel in Mukâtil b. Suleyman Tafsir-i Kebir. While these narratives are seen in the chapters which are described in short chapters, it is also seen in the places outside it as the way in which the verses deal with direct persons and events related to their natural causes. In these accounts, it is determined that there are those who are not in conformity with Islam as well as those that are in conformity with Islam. However, in the evaluations made here, it has been emphasized that only the narrations contain Israeli artefacts by comparing them with sources such as DIB and İbni Fracture tafsiri. However, there is no evaluation as to whether it is suitable for Islam. The work of the writer was a resource that was used in the early times, but was not taken into consideration much in the following periods. It has been determined that even some of the tafsir books are not even mentioned in their name.